16.2 C
Amsterdam

Joodse Nederlander bekladde ChristenUnie-pand met antizionistische teksten

Lees meer

Degene die het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort in de nacht van dinsdag op woensdag heeft beklad met antizionistische teksten is een Joodse Nederlander. Dit zegt zijn advocaat, Willem Jebbink.

Op het partijkantoor van de ChristenUnie werd de tekst ‘ChristenUnie steunt genocide’ geschreven. In een verklaring, die de advocaat namens zijn cliënt met de pers deelde, staat dat de Joodse Nederlander dit een correcte weergave van de werkelijkheid vindt.

De ChristenUnie doet aangifte van de bekladding en spreekt over een antisemitische actie. Maar dat laatste is volgens de bekladder onzin. De actie is ‘allesbehalve antisemitisch’.  De ChristenUnie en ook het demissionaire kabinet laten zich volgens de actievoerder door één bron leiden: het CIDI, ‘de spreekbuis van Israël in Nederland’.

De bekladder zegt te hebben gehandeld ‘uit onmacht en woede’. ‘Juist als Joodse Nederlander met meerdere voorouders die in de Holocaust zijn vermoord door de grootste uitwas van christelijk antisemitisme, voel ik de plicht me uit te spreken nu er opnieuw een genocide plaatsvindt. Zeker als dat gebeurt ‘in mijn naam’ als Joodse en als Nederlander. Nooit meer is nu.’

Op 10 maart demonstreerden relatief veel Joden tegen de Israëlische president Yitzhak Herzog, die die dag het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam opende. Een van hen was Yval Gal van de Joodse antizionistische organisatie Erev Rav. Volgens Gal misbruikt Herzog de Holocaust om Israëls beleid te legitimeren, zo vertelde hij vorige maand aan de Kanttekening.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over antisemitisme. In zijn bijdrage stelde Stephan van Baarle van Denk dat de rechter moet bepalen wat haat is of niet. ‘Stop om uitingen voor de rechten van Palestijnen als antisemitisme te betitelen.’

- Advertentie -