20.5 C
Amsterdam

Journalist Bellingcat: ‘Extreemrechts vecht ook mee met Oekraïne’

Lees meer

Het extreemrechtse Azovbataljon vecht ook mee met Oekraïne tegen de Russen. Dat meldt de Oekraïense onderzoeksjournalist Oleksiy Kuzmenko, die verbonden is aan het internationale onderzoeksjournalistieke platform Bellingcat.

Het Azovbataljon is een vrijwilligerslegioen waarvan de leden – geschat op negenhonderd –Oekraïense ultranationalisten zijn. Ze worden ervan beschuldigd worden nazistische en wit-supremacistische ideeën aan te hangen.

De rol van het Azov-bataljon wordt al tijdenlang uitvergroot door Poetin en consorten, die zeggen Oekraïne te willen ‘denazificeren’. Toch speelt het Azovbataljon wel degelijk een rol, zegt Kuzmenko tegen het Amerikaanse tijdschrift Newsweek.

Volgens Kuzmenko is de Azovbeweging betrokken bij de strijd tegen Rusland in een aantal Oekraïense steden, waaronder Kiev en Charkov. Ze spelen volgens de onderzoeksjournalist zelfs een belangrijke rol in de verdediging van de havenstad Marioepol.

Terwijl Oekraïense ambassades over de hele wereld mensen oproepen om mee te vechten voor Oekraïne, heeft het Azovbataljon buitenlandse vrijwilligers ook opgeroepen om mee te doen.

De leider van de Azovbeweging leverde onlangs kritiek op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, omdat die onderhandelingen aanging met Rusland.

Volgens Kuzmenko streeft Oekraïens extreemrechts een eigen visie op Oekraïne na, dat veel anders is dan wat de Oekraïense president Zelensky voor ogen heeft, ‘maar ze strijden nu duidelijk dezelfde strijd’.

- Advertentie -