11.6 C
Amsterdam

Journalistenorganisatie bestrijdt kritiek EU op persvrijheid Marokko

Lees meer

De Nationale Persraad van Marokko heeft felle kritiek op een recente motie die het Europees Parlement aannam over de persvrijheid in dat land. ‘Dit is een wanhopige poging om de geostrategische agenda te dienen ten gunste van Europese partijen.’

Donderdag drongen Europarlementariërs er bij Marokko op aan de ‘vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te respecteren’, en ‘gevangen journalisten (…) een eerlijk proces te garanderen.’ Marokko reageerde niet officieel op deze oproep, maar Marokkaanse regeringsgezinde media spraken over ongewenste inmenging in binnenlandse aangelegenheden en over ‘afpersing’.

Daarnaast haalden Marokkaanse media het Europese koloniale verleden erbij. De Europarlementariërs zouden terugverlangen naar de heerschappij die Frankrijk en Spanje in het verleden hadden over Marokko.

Centraal in de motie van het Europees Parlement staat de veroordeling van de Marokkaanse journalist Omar Radi, die in juli 2020 een celstraf van zes jaar kreeg opgelegd wegens spionage. Het proces was volgens Amnesty International ‘buitengewoon oneerlijk’. Radi schreef vaak over mensenrechtenschendingen en corruptie in zijn land. De overheid hield hem met spyware in de gaten.

Radi is eveneens veroordeeld voor verkrachting en aanranding. ‘Het is van essentieel belang dat alle beschuldigingen van seksueel geweld naar behoren worden onderzocht en dat daders van dergelijke aanvallen voor de rechter worden gebracht’, schreef Amnesty in maart 2022. ‘Dat moet wel in een eerlijk proces gebeuren.’

- Advertentie -