5.6 C
Amsterdam

Journalistiek symbool Shireen Abu Aqleh gaf Palestijnse strijd een stem

Lees meer

De dood van de Palestijnse journaliste Shireen Abu Aqleh (51) schokte de wereld. Gisteren kwam ze om, terwijl ze een operatie van het Israëlische leger versloeg in de Palestijnse stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De christelijke Abu Aqleh werd in 1971 geboren in Jeruzalem. Ze studeerde journalistiek in Jordanië. Na haar afstuderen keerde ze terug naar Palestina en werkte ze voor verschillende media. In 1996 ging ze werken voor de Arabische nieuwszender al Jazeera en verwierf er in 2000 bekendheid door haar berichtgeving over de tweede Palestijnse Intifada.

Vrienden en collega’s beschrijven Abu Aqleh als een dappere journalist, die altijd aan de frontlinie stond. Een vriendelijke verslaggever met een aanstekelijke lach ook, die een stem gaf aan de strijd van de Palestijnen gedurende een carrière van 25 jaar, bericht al Jazeera in een necrologie.

‘Ons verlies is zo enorm’, zegt Nida Ibrahim, een al Jazeera-collega van Abu Aqleg op de Westelijke Jordaanoever die het karakter, de toewijding en deskundigheid van Abu Aqleh prijst. ‘Ze kende het verhaal door en door en begreep de nuances. Ze bracht een schat aan informatie mee in haar verslaggeving.’

Ook internationaal stond Abu Aqleh er goed op. ‘Je kunt haar nooit overschatten’, zegt VRT-journalist Majd Khalifeh. ‘Haar naam, haar werk heeft miljoenen Arabieren wereldwijd bereikt. Je zag haar altijd vanaf de eerste seconde bij elke escalatie in het Israëlisch-Palestijns conflict. Ook nu weer.’

Dat ze christelijk was en geen moslims ‘gaf haar nog meer een verenigde persoonlijkheid die symbool staat voor alle Palestijnen samen’, aldus Khalifeh. ‘Ze is bij uitstek het symbool van de journalistiek in de Arabische wereld en ver daarbuiten. Haar stem zal niet snel vergeten worden.”

Volgens al Jazeera hebben Israëlische soldaten Abu Aqleh vermoord. Een fotojournalist van het Franse persbureau AFP bevestigt deze lezing. Israël ontkent vooralsnog en zegt eerst samen met de Palestijnen onderzoek te willen doen. Amnesty International eist een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de journaliste, een onderzoek dat niet door Israël wordt gedaan.

Abu Aqleh was een idealiste. ‘Ik koos journalistiek om dicht bij de mensen te staan’, zo lichtte ze ooit haar carrièrekeuze toe. ‘Het is misschien niet gemakkelijk om de realiteit te veranderen, maar ik kon in ieder geval hun stem aan de wereld laten horen.’

- Advertentie -