9.7 C
Amsterdam

‘Juridisch gelul’, ‘rookgordijn’: brief kabinet over staatsracisme gefileerd

Lees meer

De erkenning van het kabinet dat de Belastingdienst zich schuldig maakte aan institutioneel racisme kan op veel kritiek rekenen bij gedupeerden, oppositiepolitici en experts. Het kabinet gaat lang niet ver genoeg, vinden zij.

Gisteren erkende staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) dat er bij de toeslagenaffaire sprake was van institutioneel racisme bij een deel van de Belastingdienst. Hij deed dit in een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij sprak over ‘patronen’ die ‘onacceptabel zijn’. Maar er was geen sprake van kwade opzet, neemt hij zijn ambtenaren in bescherming.

Onbewust racisme, dus. Gisteravond zei toeslagenouder Janet Ramesar bij Op1 al dat ze niet kan leven met de brief van van Rij. ‘Ik denk dat het een soort rookgordijn is. Dit is niet erkennen voor mij. Dat er na twee jaar geen excuses komt, vind ik pijnlijk.’

Amma Asante, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, oud-Kamerlid (PvdA) en Kanttekening-columnist, tweet: ‘Vooralsnog lijkt men meer bezig met imago en ‘Het was niet zo bedoeld’ dan met wat doet het met de gedupeerden en hoe gaan we dit grondig aanpakken? Stapje voor stapje dus….’.

Ook Kamerlid Pieter Omtzigt, een van de drijvende krachten achter het blootleggen van de affaire, is nog niet tevreden. Hij tweet dat een nader onderzoek moet worden gestart om uit te zoeken wie precies achter deze affaire zit. Ook spreekt Omtzigt van een ‘geregisseerde mediacampagne’ en klaagt dat er te weinig naar de dossiers wordt gekeken.

BIJ1-Kamerlid Sylvana Simons tweet geen woorden te hebben voor het toeslagenschandaal. Ze deelt met instemming de Volkskrant-column van Sheila Sitalsing van vandaag, met de veelzeggende titel ‘Na drie jaar onderzoek naar racisme bij de Belastingdienst ligt er een brief vol juridisch gelul’.

Ook de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme vindt dat het kabinet meer moet doen. Het kabinet moet ook spreken over directe discriminatie. Wie zich daaraan schuldig maakt, kan daarvoor strafrechtelijk vervolgd worden. Nu verschuilt het kabinet zich te veel in onzichtbare ‘patronen’ en onbewust handelen door schuldige ambtenaren, zegt coördinator Rabin Baldewsingh tegen NU.nl.

Het College voor de Rechten van de Mens sluit zich daarbij aan. Volgens het college geeft Van Rij zijn ambtenaren te veel rugdekking door te stellen dat er geen sprake was van kwade opzet. want ‘dat doet niet af aan de ernst van de gevolgen voor individueel getroffenen’.

Van Rij wil nu meer ‘bewustwording’ creëren bij zijn ambtenaren, maar dat gaat volgens racisme-coördinator Baldewsingh niet ver genoeg omdat ‘deze uitsluiting niet een kwestie van bewustzijn was, maar door het systeem kwam’.

- Advertentie -