Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken moet opheldering geven over de maatregelen die Nederland bereid is te nemen tegen Israël, middels een brief. Daarover werden Kamerleden het vrijdag eens.
Een meerderheid stemde voor het weekend in met dit verzoek. Ook VVD en NSC deden dit. Zij willen van Veldkamp weten welke gevolgen het wat Nederland betreft heeft als Israël zich niet aan de afspraken houdt die eerder met de EU zijn gemaakt.
Op 10 juli maakte de EU afspraken met Israël over een aantal maatregelen die het land zou nemen om hulp aan de Gazanen te verbeteren. Dit betrof onder andere meer vrachtwagens met noodhulp, meer grensovergangen, meer brandstof voor het vervoer van deze goederen en een beter distributiesysteem.
Vorige week woensdag kwamen vertegenwoordigers van de EU-lidstaten voor het eerst bijeen om de voortgang te bespreken. De conclusie was dat er nog geen positief beeld is. Deze conclusie wordt bevestigd door hulporganisaties, die juist een verergering rapporteren. Het VN-Wereldvoedselprogramma gaf aan dat een kwart van de Gazaanse bevolking in een situatie van verhongering verkeert.
Aanstaande dinsdag 29 juli komen de vertegenwoordigers opnieuw bij elkaar. Kamerleden Kati Piri (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66) besloten minister Veldkamp te vragen nog voor die tijd in beeld te brengen wat er moet gebeuren als de uitkomst niet is zoals gehoopt.
‘Samen met Kati Piri heb ik het kabinet gevraagd om vandaag nog helder te maken wat de Nederlandse inzet is als Netanyahu de hongersnood laat voortduren. ‘Als’ is hier eigenlijk overbodig. Het is zonneklaar dat je met nog geen 100 vrachtwagens geen twee miljoen mensen in hongersnood kunt redden’, aldus Paternotte op LinkedIn.
Lijst met maatregelen
Mogelijke maatregelen zijn een heet hangijzer voor Europese politici. Een lijst met mogelijke maatregelen lag op tafel toen de ministers van Buitenlandse Zaken eerder deze maand bijeenkwamen in Brussel. Maar een aantal landen wilde deze al direct van tafel hebben. Dit is niet gebeurd; de opties liggen nog steeds op de plank. Zo zou het associatieakkoord deels of in zijn geheel kunnen worden opgeschort, of er kunnen sancties worden opgelegd aan personen. Welke lijn Israël moet overschrijden voordat deze maatregelen in werking treden, blijft tot nu toe onduidelijk.
Niet voor alle maatregelen is unanimiteit van EU-leiders nodig. Het is daarom belangrijk te weten hoe Nederland hierin staat. Tot nu toe was Nederland voorstander van het op tafel houden van de opties. Maar alleen opties op tafel is niet genoeg, lijken de Kamerleden te zeggen. ‘Nederland en Europa kúnnen wél druk uitoefenen! De EU is de grootste handelspartner van Israël. Als alle landen die een deadline hebben gesteld voor toelating van noodhulp en toegang voor de VN dat serieus menen, is er een meerderheid in de EU om alle handelsvoordelen voor Israël op te schorten. Dat zou voor het eerst méér zijn dan alleen een oproep of een ‘dialoog’. Dat is een écht drukmiddel. Als het kabinet haar eigen woorden maar een klein beetje serieus neemt, dan wordt dát vanaf vandaag de Nederlandse inzet’, aldus Paternotte.
Het is nog maar de vraag of de brief van minister Veldkamp op tijd komt. Het verzoek aan het ministerie kwam vrijdagmiddag. De brief zou vandaag moeten verschijnen.
Volgens Thomas van Gool, projectleider Israël-Palestina bij vredesorganisatie PAX, is het goed om de aandacht te blijven houden op deze mogelijke maatregelen. ‘Er is nu veel aandacht voor de uithongering en dat is natuurlijk logisch. Maar dit moet geen excuus zijn om verder niets meer te doen. Hulp binnenlaten is belangrijk, maar daarnaast moet de genocide stoppen. De druk moet juist opgevoerd worden.’
Lees ook: