14.1 C
Amsterdam

Kamervragen BIJ1 over cancelen Palestina-panel Universiteit Leiden

Lees meer

BIJ1 heeft bij monde van fractievoorzitter Sylvana Simons Kamervragen gesteld aan onderwijsminister Robbert Dijkgraaf over het cancelen van een discussiepanel over Israël als ‘apartheidsstaat’ door de Universiteit Leiden.

Maandag had de paneldiscussie moeten plaatsvinden in een zaal van de Universiteit Leiden, maar het universiteitsbestuur had hier een stokje voor gestoken. Daardoor moest de discussie noodgedwongen uitwijken naar een andere locatie buiten de universiteit.

De Universiteit Leiden trok de neutraliteit van de moderator van het panel, de Palestijns-Nederlandse Dina Zbeidy, in twijfel. Zbeidy was net als het discussiepanel van mening dat Israël een apartheidsstaat is. Simons is kritisch op de zienswijze van de universiteit:

‘Waarin is dit vermeende gebrek aan ‘neutraliteit’ gelegen volgens de universiteit, en heeft dit te maken met haar afkomst als Palestijnse?’, vraagt de BIJ1-fractievoorzitter aan de minister.

Ook wil Simons weten of Dijkgraaf net als haar vindt dat met het in twijfel trekken van de integriteit van Zbeidy ‘een onveilig klimaat is geschapen voor Palestijnse studenten en academici om over Israëlische apartheid te praten’.

Simons vindt ook dat het universiteitsbestuur en rector magnificus Hester Bijl excuses moeten aanbieden aan Zbeidy. Ze vraagt aan Dijkgraaf of hij hierop aan wil dringen bij de universiteit.

De rel rond de gecancelde paneldiscussie is voor Simons ook een gelegenheid om de minister andere vragen te stellen over de ‘Israël-lobby’. Zo wil ze van Dijkgraaf weten of de Universiteit Leiden in 2018 een paneldiscussie van Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties in eerste instantie had verboden, ‘op grond klachten van Israël-lobby organisaties en niet verder onderbouwde ‘veiligheidsredenen’’.

Verder vraagt Simons of het klopt dat de Universiteit Leiden en andere universiteiten studiepunten toekennen aan studenten die collegereeksen volgen van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), in de Kamervragen omschreven als een ‘pro-Israëlische lobbyorganisatie’.

Volgens Simons staat wat ze allemaal opnoemt niet op zichzelf: ‘Bent u het eens dat deze gebeurtenissen voorbeelden zijn van de krimpende ruimte om de Israëlische bezetting van Palestina en de misdaad van apartheid te kunnen bespreken?’

BIJ1 is kritisch op Israël en de zogenoemde Israëllobby. Zo verwerpt de partij de antisemitisme-definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance, omdat die bepaalde kritiek op de staat Israël veroordeelt als Jodenhaat. Ook stelde BIJ1 Amsterdam in haar verkiezingsprogramma voor om alle ‘samenwerking’ tussen de gemeente Amsterdam en het CIDI per direct te verbreken, omdat het CIDI desinformatie over ‘het koloniale beleid van Israël’ zou verspreiden.

- Advertentie -