23.1 C
Amsterdam

Kamervragen over levenslang veroordeelde Turkse filantroop Kavala

Lees meer

PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) over Osman Kavala. Gisteren werd deze Turkse miljonair en filantroop tot levenslang veroordeeld wegens vermeende betrokkenheid bij de mislukte coup van 2016.

Piri wil van Hoekstra weten of hij bij zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu gaat pleiten om de snelle vrijlating van Kavala en andere politieke gevangenen. Ook wil ze van Hoekstra weten wat de consequenties van deze veroordeling zijn.

Er liggen nog uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om Kavala en Selahattin Dermitas, de gevangen leider van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP, vrij te laten.

Piri wil dat Hoekstra zich in Europees verband hard maakt voor snelle uitzetting van Turkije uit de Raad van Europa, het stoppen van toenaderingsgesprekken tussen Turkije en de EU en het plaatsen van Turkije op de Europese sanctielijst. Ze wil ook dat de minister de Turkse ambassadeur ontbiedt.

Kavala (64) is ondernemer, maar werd in Turkije vooral bekend vanwege zijn liefdadigheidswerk. Hij maakte zich hard voor cultuur, vrouwenrechten, milieu en verzoening tussen Turken, Koerden en Armeniërs. Hij werd eerst ervan beschuldigd het brein te zijn achter de Geziparkprotesten van 2013. Vervolgens zou hij betrokken zijn bij de coup. Experts zeggen dat hij louter om politieke redenen vastzit.

- Advertentie -