7.2 C
Amsterdam

Keti Koti officieel Immaterieel Erfgoed Nederland

Lees meer

Afgelopen zaterdag is Keti Koti officieel op de lijst Immaterieel Erfgoed geplaatst, bericht NOS.

De herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op Suriname werd op 2 december bijgeschreven op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Ook de Dia di Emansipashon (Kòrsou / Boneiru), de Dia di Emancipacion di esclavitud (Aruba) en Emancipation day (St.Maarten/Saba/St. Eustatius) werden aan de inventaris toegevoegd, aldus Afro Magazine.

Het certificaat werd officieel ondertekend door Urwin Vyent en Linda Nooitmeer, respectievelijk de directeur en de voorzitter van Ninsee, tijdens een bijeenkomst in het Stadsarchief in Amsterdam.

Sinds 2020 is Keti Koti ook opgenomen in de Canon van Nederland, het overzicht van de vaderlandse geschiedenis. Dit jaar bood koning Willem-Alexander in een toespraak in het Amsterdamse Oosterpark zijn verontschuldigingen aan over het Nederlandse slavernijverleden.

Het bijschrijven in het Inventaris Immaterieel Erfgoed is een manier om immaterieel erfgoed levend te houden. Behalve Keti Koti werden zaterdag nog acht andere onderwerpen aan de inventaris toegevoegd, waaronder de Gregoriaanse gezangen, gezongen door het Nijmeegse koor Karolus Magnus, en het melkbusschieten in Kampen.

- Advertentie -