17.3 C
Amsterdam

Kindertelefoon: veel kinderen bezorgd over Wilders en Gaza

Lees meer

Afgelopen jaar belden opvallend veel kinderen de met de Kindertelefoon om te praten over de actualiteiten, zoals de Nederlandse verkiezingsuitslag van 22 november en de Israëlische aanval op Gaza.

Kinderen kunnen de Kindertelefoon bellen als ze ergens mee zitten. Vaak gaat het over pesten op school of seksualiteit, maar dit jaar belden veel kinderen over de actualiteit, zo blijkt uit het jaarverslag van de lijn.

Kinderen belden vaak over onderwerpen die ze online of op sociale media tegenkwamen. Een belangrijk onderwerp was de oorlog in Gaza, waarbij nu meer dan 20.000 Palestijnse burgerdoden zijn gevallen, waaronder 8.800 kinderen. Dit nieuws grijpt kinderen aan.

‘Kinderen nemen contact op naar aanleiding van beelden over de oorlog in Gaza die ze online zien en geven aan geschrokken te zijn’, zegt directeur Roline de Wilde tegen NOS. ‘Of ze nemen contact op omdat ze zich zorgen maken over familieleden die daar wonen.’

Daarnaast waren er veel zorgen over de verkiezingsuitslag. De PVV van Geert Wilders is met 37 zetels de grootste partij in het Parlement. Kinderen spraken met de Kindertelefoon over de verdeeldheid in hun omgeving of zeiden bang te zijn voor de gevolgen van de uitslag. Volgens De Wilde maakten onder andere kinderen met een migratieachtergrond en homoseksuele jongeren zich zorgen over de verkiezingsuitslag.

- Advertentie -