18.9 C
Amsterdam

Koerdische leider houdt Erdogan verantwoordelijk voor aardbeving

Lees meer

Volgens de gevangen Koerdische leider Selahattin Demirtas (HDP) valt de enorme vernietiging door de aardbeving volledig te herleiden naar de ‘almachtige’ Turkse president Erdogan, omdat ‘niemand in Turkije wat doet zonder instructies van Erdogan’. Dat zegt hij in een artikel op de Turkse nieuwssite Duvar.

‘Aangezien het politieke systeem in Turkije draait om één man’, schrijft Demirtas uit de gevangenis in Edirne, ‘draagt hij de grootst verantwoordelijkheid voor het falende overheidsoptreden’.

Als een persoon zo veel macht naar zich toetrekt, dan moet hij ook alles uit kast te trekken voor de slachtoffers. En daar is Erdogan, volgens Demirtas, totaal niet in geslaagd. ‘Hij heeft niet één verenigend gebaar kunnen maken, in de nasleep van de aardbevingen. Integendeel, hij heeft het land alleen maar verder gepolariseerd.’

Alleen daarom al zouden er duizenden slachtoffers niet uit het puin gehaald kunnen worden. Demirtas noemt de gebrekkige communicatie, coördinatie en voortvarendheid in het overheidsoptreden als voorbeelden. ‘Hij is de eerste persoon die zich moet verantwoorden voor het publiek.’

Het zuiden van Turkije werd vorige week door twee aardbevingen getroffen. Het officiële dodenaantal ligt nu op ongeveer 32.000. Maar volgens een Turks rapport kan dat aantal stijgen naar minimaal 72.000. Ook blijkt uit dat rapport dat er aan meer dan 80 miljard dollar schade is.

- Advertentie -