22.1 C
Amsterdam

Koerdische Nowruz-viering in België loopt uit de hand

Lees meer

In de Belgische gemeente Heusden-Zolder is een Koerdische Nowruz-viering gisteren uitgelopen in gewelddadigheden voor de woning van een Koerdisch gezin. Aan Turkse zijde klaagt men over feestvierende Koerden, die met PKK-vlaggen de plaatselijke Turkse inwoners zouden hebben geprovoceerd. Zo meldt de Turkse regeringsgezinde Ensonhaber

Heftige beelden stromen binnen uit België. Turkse sympathisanten van de Grijze Wolven slaan twee Koerdische mannen neer, terwijl een doodsbenauwd Koerdisch gezin de scheldende en dreigende Turkse mannen op hun stoep filmt vanuit hun woning. Even later wordt een Koerdische vlag uit de auto gehaald en voor het huis van de Koerdische familie in brand gestoken.

Aan Turkse zijde klinkt een ander verhaal, dat onder meer wordt vertolkt door Yasin Gül, de viceburgemeester van Heusden-Zolder. Hij spreekt op de Turkse tv over ‘Koerdische provocateurs’ en bekritiseert zijn gemeente Heusden-Zolder omdat er tijdens de ramadan toestemming is gegeven aan een optocht met ‘terroristenvlaggen’ door een wijk met veel Turkse inwoners.

Het lentefeest Nowruz is lange tijd verboden geweest in Turkije, omdat de autoriteiten er een ‘terroristenfeest’ in zag. In Den Haag verliep het feest gemoedelijker.

- Advertentie -