18.9 C
Amsterdam

Britse prins noemt oorlog ‘ongehoord in Europa’, krijgt wind van voren

Lees meer

De Britse prins William wordt online gefileerd vanwege opmerkingen over de oorlog in Oekraïne. Het is volgens de prins voor Britten ‘bevreemdend’ om zulke beelden in Europa te zien, omdat zij ‘conflict vooral gewend zijn uit landen in Afrika en Azië’. Dit schrijft de Britse krant the Independent.

De prins maakte de gewraakte opmerkingen tijdens een bezoek met zijn vrouw Kate Middleton bij een Oekraïens vrijwilligerscentrum in Londen. ‘Het is erg vreemd om dit in Europa te zien. Britten zijn conflict vooral gewend van beelden uit Afrika en Azië. We staan achter jullie’, aldus de prins tegen de vrijwilligers.

Op sociale media leiden deze woorden tot felle kritiek. Zo vat Independent-columnist Nadine White de woorden op ‘alsof het voor de prins normaal is om oorlog en bloedvergieten met Afrika en Azië te associëren’.

Genocide-onderzoeker Arnesa Buljusmic-Kustura: ‘Prinses Diana was letterlijk zijn moeder en die heeft de Bosnië-oorlog op de voet gevolgd en overlevenden van de genocide (in Srebrenica, red.) ontmoet’.

Schrijver Omid Scobie is niet verrast van de ‘backlash’ die de prins te verduren krijgt door die ‘onwetende opmerking’. Hij herinnert de prins eraan dat Europa in de laatste twee eeuwen extreem bloedige conflicten heeft meegemaakt. ‘Maar goed, laten we oorlog en dood in Afrika en Azië maar normaliseren.’

De prins staat niet alleen met betrekking tot zijn westerse verontwaardiging. Eerder werden vele journalisten bekritiseerd vanwege ‘racistische verslaglegging’ dat tot een statement van de Arabische Vereniging voor Journalisten heeft geleid.

- Advertentie -