19.1 C
Amsterdam

Kritiek op Timmermans groeit

Lees meer

Nog maar een week voor de verkiezingen, lijkt de kritiek op Frans Timmermans, leider van GroenLinks-PvdA, na elk mediaoptreden verder aan te zwellen. ‘Frans Timmermans is de Hollandse Joe Biden. Zo bang de conservatieve stem te verliezen dat hij zijn (potentiële) achterban verweest’, schrijft journalist Bram Vermeulen op sociale media.

Vermeulen reageert daarbij op een interview van Timmermans in de Telegraaf, waar de linkse voorman zegt dat Nederland ‘een asielprobleem’ heeft. Dit tegen de zere been van progressieve stemmers, die dat een ‘rechtse frame’ vinden.

Er is al langer kritiek op Timmermans. Dat kwam in de verkiezingslijst openlijk tot uitbarsting met de terugtrekking van kandidaat Kauthar Bouchallikht. Zij stapte op vanwege de pro-Israëlische koers die de partijtop van Verenigd Links aanneemt in de Gaza-oorlog.

Verder moet de schrijver Johan Fretz bij een campagnefilmpje van Marjolein Moorman ‘toch’ aan een gemiste kans denken. Het zou al ‘praktisch rond’ zijn met Moorman als ‘beoogd lijsttrekker’, maar op het laatste moment koos men toch voor ‘een nationale householdname’.

Ook in de peilingen doet Verenigd Links het steeds slechter. Terwijl in september GroenLinks/PvdA nog bovenaan stonden met mogelijk 28 zetels, staat het nu duidelijk achter de VVD en Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt met mogelijk 23 zetels.

- Advertentie -