13.7 C
Amsterdam

Kritiek op Yesilgöz: ‘Keihard over Marokko-fans, soft over Staphorst’

Lees meer

Twitteraars zijn boos op justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD) nadat zij gisteravond op Twitter Marokkaans-Nederlandse relschoppers veroordeelde. De minister reageerde onlangs minder snel op gewelddadige pro-Zwarte Piet-activisten uit Staphorst – en ook minder hard, aldus de twitteraars.

Gistermiddag won het Marokkaanse elftal met 2-0 van België op het WK in Qatar. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag leidde de Marokkaanse overwinning tot rellen, nadat jongeren besloten om brand te stichten en vuurwerk af te steken.

In Rotterdam moest de ME eraan te pas komen om een groep van vijfhonderd supporters tot bedaren te brengen, waarbij glas en vuurwerk naar de politie werd gegooid. Twee agenten raakten gewond.

Minister Yesilgöz veroordeelde de relschoppers gisteravond: ‘Echt, schaam jullie. De politie heeft stevig moeten optreden vanavond. Samen met justitie doet zij nu onderzoek naar de gebeurtenissen. Daders moeten vervolgd worden voor dit abjecte, misdadige gedrag.’

Veel Twitteraars betichten de VVD-minister van een dubbele maat. ‘Waarom gebruikte je deze taal niet bij Staphorst?’, twittert wetenschapper Charifa Zemouri, die in 2021 op nummer 5 stond van de kieslijst van Denk voor de Tweede Kamerverkiezingen.

‘Omdat we in dit land met verschillende maten meten’, antwoordt de Leidse wetenschapper Miko Flohr, die lid is van GroenLinks.

Ook advocaat Sidney Smeets, oud-Tweede Kamerlid voor D66, vindt het ‘wrang’ dat Yesilgöz bij de rellen in Staphorst later reageerde en minder uitgesproken.

Activisten wilde een week geleden bij de intocht in Staphorst demonstreren. Dorpelingen, sommigen uitgedost als Zwarte Piet, belemmerden hen de doorgang met tractors. Er werd met vuurwerk gegooid; ook werden auto’s bekogeld.

De minister tweette een dag later ‘geschrokken’ te zijn van hoe ‘KOZP-demonstranten door tegendemonstranten zijn belaagd. (…) Geen excuus voor’.

Yesilgöz zou met ‘tegendemonstranten’ suggereren dat de activisten ook verantwoordelijk waren voor alle onlusten. Veel twitteraars namen daar aanstoot aan.

- Advertentie -