11.3 C
Amsterdam

Kritische oud-international doet mee aan Turkse burgemeestersverkiezing

Lees meer

De Turkse oud-international Gökhan Zan heeft zich namens de Arbeiderspartij van Turkije (TIP) kandidaat gesteld voor het burgemeesterschap in Hatay, de stad in zuid-Turkije die vorig jaar zwaar werd getroffen door de aardbeving. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Voormalig voetballer Zan laat zich sinds de verwoestende aardbeving die (in Turkije) aan meer dan 50.000 mensen het leven heeft gekost, zeer kritisch uit over de gebrekkige hulpwerkzaamheden van de regering in Hatay.

Volgens partijwoordvoerder Sera Kadigil vertolkt Zan als geen ander de woede van de inwoners van Hatay. In een persconferentie zei de oud-international dat het ‘genoeg’ is geweest met het leed van Hatay en dat er ‘verandering’ moet komen. Hij is daarbij niet alleen kritisch op de regering, maar ook op de seculiere oppositie die in Hatay jarenlang de scepter zwaait.

Zo wil hij dat de CHP de eigen kandidaat Lütfü Savas, die al 11 jaar burgemeester is in Hatay, zich niet verkiesbaar stelt.

‘Niemand kwam in de eerste drie dagen van de aardbeving naar Hatay. We hadden alleen onze eigen solidariteit. Er was niemand van de staat, gemeente of de staatshulpdienst te bekennen’, aldus Zan.

Volgens Zan moet het niet alleen gaan over de regering die de bevolking van Hatay ‘in de steek’ zou hebben gelaten, maar ook hoe ze eigenlijk ‘beperkt worden’ door te stemmen op een partij (CHP) die niet anders zou zijn dan de regering. De Arbeiderspartij voor Turkije zou een uitweg kunnen zijn, aldus Zan.

- Advertentie -