8.5 C
Amsterdam

Kritische reacties op betrokkenheid universiteiten bij Israël Apartheidweek

Lees meer

Op diverse Nederlandse universiteiten is er aandacht voor de Israeli Apartheid Week, waarbij studenten en docenten zich inzetten voor de Palestijnen. Dat roept ook felle kritiek op: ‘Vier dagen lang Israël zwartmaken’.

Zo typeert Rubin Gischler de actieweek in het Nieuw Israëlietisch Weekblad. In de universiteitssteden Amsterdam, Groningen, Maastricht, Rotterdam en Utrecht worden debatten georganiseerd. De organisatoren zijn Israel Apartheidweek en Students For Palestine. Behalve debatten – over de apartheid in Israël, verzet, intersectioneel feminisme en een academische boycot van Israël – is er ook een workshop over Tatreez, een eeuwenoude, van generatie op generatie overgedragen praktijk van traditionele kleding maken.

Tegenstanders zijn woedend, omdat Nederlandse universiteiten zich zouden lenen voor eenzijdige anti-Israëlpropaganda. Pro-Palestijnse activisten zouden Joodse studenten intimideren, zegt een Joodse student tegen Gischler. De NIW-auteur vindt het bovendien kwalijk dat hoogleraar internationaal recht Marcel Brus, lid van The Rights Forum, de discussie in Groningen leidt.

Brus heeft eerder gezegd dat hij het geen probleem vindt dat tijdens deze bijeenkomsten alleen critici van Israël aan het woord komen: ‘Wij bespreken de serieuze onderbouwde beschuldigingen van apartheid in Israel. Wij zijn academisch niet verplicht iemand uit te nodigen die dat ontkent. Als wij een avond over oorlogsmisdaden in Oekraïne organiseren, hoeven wij geen Rus uit te nodigen die daar een andere kijk op heeft. Na afloop was er ruime gelegenheid voor vragen. Er zijn ook kritische vragen gesteld.’

Vorig jaar werd een debat dat pro-Palestijnse activisten wilden organiseren in Leiden gecanceld door het universiteitsbestuur. Het debat ging door, maar op een andere locatie. Hester Bijl, rector magnificus van de Universiteit Leiden, zou een ‘nuttige idioot’ van Israël zijn, aldus één van de panelleden.

- Advertentie -