17.3 C
Amsterdam

Kunstenaarsgroep wint prestigieuze titel, maanden na antisemitisme-rel

Lees meer

Het Indonesische kunstcollectief Ruangrupa, dat eerder dit jaar verwikkeld raakte in een conflict over vermeend antisemitisme, is op plek 1 beland in de jaarlijkse ranglijst van meest invloedrijke mensen en organisaties in de hedendaagse kunstwereld.

Ruangrupa, in 2000 opgericht in Jakarta, zijn de eerste kunstenaars uit Azië die bovenaan de jaarlijkse top 100 staat van het kunstmagazine ArtReview. Hun positie ‘weerspiegelt de groeiende invloed van het mondiale zuiden en de beweging naar meer diversiteit in de kunstwereld’, aldus ArtReview.

Het collectief organiseerde dit jaar de documenta, een belangrijke kunsttentoonstelling die elke vijf jaar in Duitsland plaatsvindt. De show was controversieel. Een grote muurschildering met karikaturen van Joden, gemaakt door een andere Indonesische groep, werd van de tentoonstelling verwijderd. De directeur van documenta nam daarna ontslag.

In een verklaring zei Ruangrupa achteraf: ‘De waarheid is dat we collectief de figuur in het werk niet hebben opgemerkt, een personage dat klassieke stereotypen van antisemitisme oproept. We erkennen dat dit onze fout was.’

- Advertentie -