14 C
Amsterdam

Kuzu ‘uitgescholden’ door Armeense Nederlanders om steunen Azerbeidzjan

Lees meer

Denk staat achter Azerbeidzjan en Turkije in de oorlog tegen Armenië om de regio Nagorno-Karabach. Op social media wordt Denk-parlementariër Tunahan Kuzu door boze Armeense Nederlanders lastiggevallen, schrijft de politicus.

‘Mijn pagina is ontdekt door een hele groep mensen waarvan de achternaam eindigt op -ian of -yan’, bericht Kuzu op Facebook. Deze Armeense Nederlanders ‘hebben blijkbaar met elkaar afgesproken dat ze heel agressief moeten doen en moeten schelden.’

Kuzu eindigt zijn bericht met de hashtag #KarabagAzerbaycandir: hij vindt dat de regio bij Azerbeidzjan moet horen.

Onder zijn bericht staan veel instemmende reacties. Volgens gebruiker Aygun zijn de Armeniërs ‘een mega onbeschoft, asociaal en leugenachtig volk. 30 jaar lang bezitten ze ‘gejat/gestolen’ grondgebied en nog schamen ze zich niet.’ Sommige reacties zijn wat bloeddorstiger, zoals het bericht van gebruiker Walid: die hoopt dat ‘Turkije dat klein [sic] landje ff plat gooit.’

De strijd tussen Armenië en Azerbeidzjan wordt in Nederland voortgezet door social mediagebruikers met een achtergrond uit beide landen en door Turkse Nederlanders, onthulde de Kanttekening onlangs. Het gaat bijvoorbeeld om Armeense Nederlanders die juichen bij foto’s van dode Azerbeidzjaanse soldaten of Azerbeidzjaanse Nederlanders die Armeense Nederlanders bedreigen. Ook Turkse Nederlanders mengen zich in de ‘strijd’, bijvoorbeeld door te betreuren dat de Armeense Genocide niet voor 100 procent gelukt is.

Een groep prominente Nederlanders stuurde gisteren een open brief aan de regering om zich in te spannen het conflict rond Nagorno-Karabach te beëindigen. De ondertekenaars willen vrede voor Artsach, zoals de Armeniërs de regio noemen. De schuld van het conflict ligt volgens hen bij Azerbeidzjan en Turkije, dat de Azerbeidzjanen moreel en vermoedelijk ook militair steunt.

Onder de ondertekenaars bevinden zich veel Armeense Nederlanders, waaronder GroenLinks-Statenlid Armine Stepanyan en UvA-politicoloog Armen Hakverdian. Ook arabist Jan Jaap de Ruiter, ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind en SGP-leider Kees van der Staaij hebben hun naam onder de brief gezet, net als het Amsterdamse duoraadslid Jazie Veldhuyzen (BIJ1) en enkele leden van de Internationale Socialisten.

 

- Advertentie -