18.9 C
Amsterdam

Kwart Canadezen vertrouwt moslims niet

Lees meer

Islamofobie is een hardnekkig probleem in Canada. Er zijn concrete maatregelen nodig om de groeiende golf van haat te keren, aldus een Canadees overheidsrapport dat gister verscheen.

‘Het bewijs is duidelijk. Islamofobie is een acute bedreiging voor Canadese moslims en er is dringend actie nodig’, aldus senator Salma Ataullahjan, voorzitter van de mensenrechtencommissie van de Canadese overheid. ‘We moeten ons inzetten voor de opbouw van een inclusiever land en voor het beter neerzetten van onze familieleden, vrienden, buren en collega’s.’

Het rapport over islamofobie, het eerste rapport van de senaat over dit onderwerp, kostte een jaar tijd om samen te stellen. De mensenrechtencommissie organiseerde hiervoor 21 openbare bijeenkomsten en sprak met 138 betrokkenen.

De conclusies zijn hard en duidelijk. Voor veel Canadese moslims zijn islamofobe incidenten helaas dagelijkse realiteit. Ook vertrouwt een kwart van de Canadezen moslims niet en hebben er in Canada relatief veel moorden op moslims plaatsgevonden die gemotiveerd werden door islamofobie. Uit het rapport blijkt ook dat er meer dan drieduizend islamofobe sociale mediagroepen en websites actief zijn in Canada.

Moslimvrouwen zijn het belangrijkste doelwit van islamofobie op straat, vanwege hun hoofddoek. Als gevolg hiervan zijn veel moslima’s bang om hun huis te verlaten en naar hun werk te gaan, of naar school. Sommige vrouwen kiezen er zelfs voor om hun hoofddoek af te doen, om zo hun kans op werk te vergroten. Islamofobie op de werkvloer is niet incidenteel maar structureel, aldus het rapport. Vanwege islamofobie is werkloosheid onder Arabische vrouwen in Canada het hoogst.

Het rapport doet een aantal aanbevelingen. Ambtenaren moeten verplicht een training over islamofobie volgen. Op school moet aandacht komen voor islamofobie. Hate crimes moeten harder worden aangepakt en strenger bestraft. Er moet meer diversiteit komen op televisie. Online haat moet harder worden aangepakt. De veiligheidswetgeving moet worden herzien om islamofobie tegen te gaan, en ten slotte moet de Wet op de Arbeidsgelijkheid worden gemoderniseerd en islamofobie daarin worden meegenomen.

- Advertentie -