16.3 C
Amsterdam

Landelijk Platform Slavernijverleden wil meer euro’s zien: 40.000 per nazaat

Lees meer

Het kabinet wil excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden en 200 miljoen euro uitgeven aan ‘bewustwording’ hierover. Maar het Landelijk Platform Slavernijverleden vindt dit veel te weinig, schrijft voorzitter Barryl Biekman op de website Afro Magazine.

Volgens Biekman (foto) zal geen enkel bedrag voldoende zijn ‘om het aangedane leed dat gepaard ging met slavernij en uitbuiting te compenseren’. Maar 200 miljoen euro voor projecten ten behoeve van het herdenkingsjaar 2023, als de 160-jarige afschaffing van slavernij wordt gevierd, is veel te weinig.

Ze bepleit een ‘klein gebaar aan de nazaten van de tot slaaf gemaakten’ van 40.000 euro per nazaat. Dat is als het aan haar ligt niet het hele bedrag, maar slechts een voorschot.

Hiermee moet de rekening vereffend worden van ‘de effecten van de stereotype racistische waandenkbeelden over de Afrikaanse mens die duurzame voorspoedontwikkeling voor eeuwen hebben beheerst en structurele marginalisering in de hand hebben gewerkt’.

Eerder pleitte de politieke partij Ubuntu Front Connected (UCF) ook voor een voorschot van 40.000 euro per persoon voor de nazaten van tot slaaf gemaakten. UCF haalde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 de meeste stemmen op het eiland Sint Eustatius, dat sinds 2010 een bijzondere Nederlandse gemeente is.

Biekman hoopt dat Surinaams-Nederlandse minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) opkomt voor de belangen van de nazaten. ‘Anders dan [bij] alle andere bewindspersonen is het begrijpelijk dat de ogen van de Spirits (geesten, red.) van rechtvaardigheid extra over zijn schouders meekijken.’

- Advertentie -