17.9 C
Amsterdam

Landelijk Platform Slavernijverleden doet racismemelding over zwarte hond

Lees meer

Het Landelijk Platform Slavernijverleden heeft een discriminatiemelding gedaan van een afbeelding op Facebook. Op de afbeelding staat een zwarte hond, getooid met attributen die normaliter aan de pieten van Sinterklaas toebehoren. 

De afbeelding begeleidt een tekst die voor humoristisch moet doorgaan, waarin wordt beweerd dat Sinterklaas de Zwarte Pieten had bevrijd van de slavernij, zodat ze nu voor hem kunnen werken.

De tekst en de afbeelding hebben veel verontwaardigde reacties opgeroepen, bij wit en bij zwart, schrijft voorzitter Barryl Biekman.

‘Hierdoor kan worden geconcludeerd dat de tekstschrijver erin is geslaagd in de opzet om te kwetsen, te beledigen en de humaniteit van de Afrikaanse mens (de tot slaafgemaakten en de nazaten) te ontkennen’.

Het platform heeft een discriminatiemelding gedaan bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, Bureau Art 1, Midden-Nederland en Bureau Inclusie en Discriminatiebestrijding, en hoopt dat er ‘passende maatregelen’ worden genomen.

Eerder deze week pleitte Biekman voor herstelbetalingen. De nazaten van slaafgemaakten moeten per persoon 40.000 euro krijgen van de Nederlandse staat – als voorschot.

- Advertentie -