16.4 C
Amsterdam

Landelijk Platform Slavernijverleden dreigt slavernij-excuses te verwerpen

Lees meer

Het Landelijk Platform Slavernijverleden dreigt de excuses van het Nederlandse kabinet voor het slavernijverleden niet te aanvaarden. Dit, omdat het kabinet zich er met een Jantje van Leiden vanaf zou willen maken.

Vrijdag werd bekend dat het kabinet op 19 december zeven kabinetsleden wil sturen naar Suriname en het Caribische koninkrijksdeel, om daar excuses te maken. Premier Mark Rutte zal in Nederland een toespraak houden. Maar Suriname vindt dat koning Willem-Alexander of Rutte moet komen. Ook vinden ze 1 juli 2023, de jaarlijkse Keti Koti-dag, geschikter.

Het Nederlandse Landelijk Platform Slavernijverleden voegt zich bij dat kritische koor. Het kabinetsvoornemen is bij voorzitter Barryl Biekman ‘als volslagen onverwacht, onbegrepen, kwetsend en beledigend’ binnengekomen. Volgens haar is het ‘participatieve proces’ van overleg nog lang niet klaar.

Het kabinet heeft het platform wel uitgenodigd voor een overleg op 8 december, maar hier wil Biekman niet bij zijn vanwege andere verplichtingen. Ook vindt ze het bijzonder dat het kabinet uitgerekend voor de datum heeft gekozen waarop de Decembermoorden in Suriname worden herdacht.

Biekman is tevens verontrust dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), zelf van Surinaamse afkomst, in Suriname excuses zal gaan aanbieden namens Nederland.

‘Ethisch, Psychologisch en Emotioneel klopt het niet, voelt het niet goed. Hoe u het ook draait of keert, Weerwind is zelf een Nazaat van tot slaaf gemaakten. Alle andere argumenten waarom de keuze hem te beurt zou mogen vallen zijn niet opportuun’, aldus Biekman.

‘De ogen van de spirits (geesten, red.) van de tot slaaf gemaakte voorouders kijken mee’, besluit Biekman. ‘De aan te bieden excuses moeten worden aanvaard. Dat kan alleen als de tekst aan beide zijden is afgestemd, gekoppeld aan een zogenoemd herstelprogramma.’

Over dat ‘herstelprogramma: Biekman eist 40.000 euro voor iedere nazaat – als voorschot.

- Advertentie -