14.7 C
Amsterdam

Leefbaar Rotterdam weigert antiracismeverklaring te ondertekenen

Lees meer

Leefbaar Rotterdam wil de verklaring van de gemeenteraad niet ondertekenen omdat die ‘onoprecht’ zou zijn. In de verklaring neemt de raad afstand van racistische teksten die tijdens de jaarwisseling op de Erasmusburg werden geprojecteerd . 

Op 1 januari was de Rotterdamse Erasmusbrug doelwit van een racistische actie. ‘White lives matter’ en ‘Vrolijk blank 2023’ stond er te lezen. Ook de ‘veertien woorden’ van de Amerikaanse neonazi David Eden Lane waren op de brug geprojecteerd, een verwijzing naar Adolf Hitlers Mein Kampf. De actie zorgde voor veel ophef.

Vorige week nam het Rotterdamse SP-raadslid Theo Coskun het initiatief voor de verklaring. Daarin staat onder meer dat de leuzen ‘onsmakelijk en verwerpelijk’ zijn en ‘dat er nergens in Rotterdam plaats is voor racistische leuzen’.

Vrijwel alle partijen in de Rotterdamse gemeenteraad reageerden positief op Coskuns initiatief, alleen Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie niet.

Maandagavond besloot Leefbaar de verklaring niet te ondertekenen. ‘We vinden dit heel onoprecht. Zogenaamd gaat het over de strijd tegen racisme, maar dit is vooral bedoeld om ons door een hoepel te laten springen. Daar doen we niet aan mee, we zijn geen circusdieren. Het is overduidelijk dat wij tegen racisme zijn. Daar hebben we Theo Coskun niet voor nodig’, aldus Ceulemans. Volgens het raadslid van Leefbaar wil Coskun helemaal geen eenheid namens alle partijen, maar ‘ons in een hoek drijven’.

De Rotterdamse fractie van FvD tekent de verklaring ook niet. ‘Wij vinden de motie overbodig’, liet de fractie weten.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de racistische teksten strafbaar. Niettemin is nog niemand in de kraag gevat. ‘Het onderzoek loopt nog’, zegt een woordvoerder tegen AD Rotterdam.

- Advertentie -