14.5 C
Amsterdam

‘De racistische tekst op de Erasmusbrug is gebaseerd op Mein Kampf’

Lees meer

Tijdens de jaarwisseling was de Rotterdamse Erasmusbrug doelwit van een racistische actie. ‘White lives matter’ en ‘Vrolijk blank 2023’ stond er te lezen. Ook de ‘veertien woorden’ stonden op de brug geprojecteerd. Dat is een gevaarlijke slogan, die rechtstreeks uit het neonazisme komt, waarschuwen deskundigen.

Nam de politie deze actie wel serieus genoeg? Dat vroegen diverse mensen zich op Nieuwjaarsdag op sociale media af. Seada Nourhussen, hoofdredacteur van OneWorld, ging in een tweet nog een stapje verder door betrokkenheid van de politie te suggereren: ‘Als ik lees dat de R’damse politie de racismepropaganda op de Erasmusbrug gaat onderzoeken, is mijn eerste gedachte: sure they weren’t involved?’

Hans Zundert* volgt al jaren de ontwikkelingen op de extreme rechterflank van het Nederlandse politieke spectrum. ‘Dat geneuzel over White Lives Matter en Black Lives Matter is een afleidingsmanoeuvre’, zegt hij stellig. Hij verwijst naar een groep witte mensen, die zich hardop afvragen waarom de leus white lives matter racisme zou zijn, terwijl black lives matter dat niet is. Ongehoord Nederland-presentatrice Raisa Blommestijn spreekt op Twitter van ‘zogenaamd’ racisme en vraagt zich af wat nu precies het probleem is.

Op die vraag kan Zundert zonder meer antwoorden. ‘Het is belangrijk om de focus te leggen op de veertien woorden’, vertelt hij. Deze woorden waren afgebeeld op de Erasmusbrug. ‘Ze verwijzen naar een passage daarover in Mein Kampf.’ Dat is de titel van het boek dat Adolf Hitler schreef in 1924 en waarin hij zijn nazi-ideologie uiteenzet. De bedenker van de veertien woorden, David Eden Lane, heeft nooit iets gezegd over de connectie van deze leuze met Hitlers boek, maar tegenwoordig zijn de woorden vooral populair onder extreemrechtse en neonazistische extremisten. Zundert: ‘De wit-nationalistische aanslagpleger van Christchurch had die veertien woorden ook geschreven op het geweer waarmee hij meer dan vijftig moslims heeft vermoord.’

Zundert wijst erop dat ook de journalist Marieke Kuypers in een twitterdraad al wees op de oorsprong van die veertien woorden en dat ook witte nationalisten de racistische leuzen op de Erasmusbrug als propaganda gebruiken. ‘We moeten dit heel serieus nemen’, vindt Zundert. Hij wijst erop dat ook extreem-nationalistische bewegingen de actie op de Erasmusbrug omarmen. Zelf vermoedt hij dat achter die actie dezelfde mensen zitten die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 stickers met ‘White lives matter’ plakten op verkiezingsposters van de Rotterdamse PvdA. Die stickers waren over het gezicht van Richard Moti heengeplakt.

‘Dat is geen kattenpis’, vindt Zundert. De actie op de Erasmusbrug is volgens hem ‘een georkestreerde actie’. ‘Dat doet je niet zomaar met een beamer uit de Media Markt. Dit is professioneel werk met professioneel materiaal. En ze zijn supertrots op hun racistische daad.’

*Niet zijn echte naam, omdat Zundert om veiligheidsredenen anoniem wil blijven. Zijn identiteit is bij de redactie bekend.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -