11.6 C
Amsterdam

Libië wil door met oliedeal Turkije, Europa sceptisch

Lees meer

De energiedeal tussen Libië en Turkije staat als een huis, zegt de Libische minister van Oliezaken. De rechter in zijn land zette echter eerder deze maand een streep door de overeenkomst. De deal zorgt voor spanningen met Egypte en Griekenland. Ook Europa is tegen.

Nieuwssite Middle East Eye interviewde minister Mohamed Aoun (Oliezaken). Eerder berichtte die site dat de oliedeal die Libië en Egypte in oktober sloten, kan leiden tot spanningen met Griekenland en Egypte. Die beide landen betwisten de rechten van Libië om onder de Middellandse Zee naar fossiele energie te zoeken. Aoun stelt echter dat de deal ‘geen negatieve gevolgen’ heeft voor andere landen.

De Europese Unie is sinds de oorlog in Oekraïne naarstig op zoek naar alternatieve energiebronnen. Olie en gas in het oosten van de Middellandse Zee zijn daarbij voor Europa interessant. Tegelijk waarschuwt de klimaatbeweging dat fossiele energiebronnen nooit een oplossing mogen zijn voor het huidige, acute energieprobleem. Extinction Rebellion voert al jaren actie tegen de winning van olie en gas door landen rond de Middellandse Zee.

De EU is tegen de energiedeal tussen Libië en Turkije, omdat deze in strijd zou zijn met internationale verdragen. Griekenland en Egypte maakten in 2020 eigen, concurrerende afspraken over de winning van gas in de Middellandse Zee. Libië is een olierijk land en heeft ook een grote gasreserve.

Sommige Libische kranten reageren op het interview met Aoun met de mededeling dat hij over de nieuwe energiedeal met Turkije niets te zeggen heeft. De Libische minister van Economie zou daarover gaan. Libische tegenstanders van de overeenkomst denken dat deze het verzoeningsproces in het door oorlog verscheurde land torpedeert. In Libië strijden troepen van veldmaarschalk Khalifa Haftar met de door het Westen erkende regering in hoofdstad Tripoli om de macht in het land.

- Advertentie -