14.7 C
Amsterdam

Linkse vrouwelijke politici van kleur hekelen Bouchallikt na NRC-interview

Lees meer

Een interview in NRC met Kauthar Bouchallikt van eergisteren zorgt voor veel ophef op Twitter. Daarin verdedigt de kersverse GroenLinks-parlementariër het gescheiden zitten van mannen en vrouwen op bijeenkomsten van de Turks-islamitische organisatie Milli Görüs. Opvallend is de felle kritiek van enkele linkse vrouwelijke politici van kleur, waaronder ook van Bouchallikhts partij GroenLinks.

Nevin Özütok, tot gisteren GroenLinks-Kamerlid, reageerde dinsdag uiterst kritisch op het interview van Bouchallikt. ‘Dit lijkt richting vergoeilijking sharia te gaan’, twitterde ze. Özütok was door haar partij op een onverkiesbare plek op de lijst gezet. ‘Ze is een slechte verliezer’, schreef het Marokkaans-Nederlandse GroenLinks-raadslid Youssef el Messaoudi hierover.

Voor meer ophef zorgde een kritische tweet van het Rotterdamse PvdA-raadslid Duygu Yildirim. ‘In dit interview ontken je banden tussen moslimbroederschap en FEMYSO. Hoe weet jij dat nou weer? En weer geen afstand genomen van gescheiden trainingen aan mannen en vrouwen.’

De tweet leidde tot een storm van verontwaardiging onder andere twitteraars, die onder meer de PvdA vragen om Duygu te ‘cancellen’. De felste reactie is van de radicaal-linkse opiniemaakster Arzu Aslan. ‘Duygu, je kunt je haren blonderen, inlikken bij islamofoben, wit feminisme aanhangen etc, je moet uiteindelijk gewoon met ons mee op die deportatietrein hoor’. Succes met tot die tijd witte voetjes proberen te scoren over Kauthars rug.’

De Barendrechtse PvdA-wethouder Reshma Roopram vindt deze kritiek veel te ver gaan en maakte een collage van de ergste reacties. ‘Debatteer op de inhoud en diskwalificeer iemand niet omdat je hem/haar niet kan overtuigen van jouw gelijk. Wij leven nog steeds in een vrij land en zelfs binnen de Pvda is er ruimte voor verschillende meningen’, twitterde ze.

GroenLinks-raadslid Serpil Ates uit Den Haag – die vorige week klaagde omdat de partijtop haar niet had gesteund toen ze bedreigd werd door nationalistische Turken terwijl diezelfde top wel pal achter Bouchallikht blijft staan – steunde het Rotterdamse raadslid onder vuur ook.

‘Vrouwen die zich keihard hebben ingezet om de vrouwenemancipatie een stuk verder te brengen, in ondemocratische landen, waarbij gelijkheid tussen man en vrouw nog lang niet vanzelfsprekend is, hebben geen weerstand maar steun nodig! Duygu Yildirim, je bent niet alleen!’, twitterde Ates.

Ook de Apeldoornse SP-fractievoorzitter Sunita Biharie voegt zich in dit kritische vrouwenkoor van kleur. ‘Dit heeft even niks met partijpolitiek te maken maar alles met de strijd voor vrijheid en gelijkwaardigheid. Je mogen uitspreken voor menswaardigheid. We hebben zulke mensen juist nodig!’

In reactie op alle commotie krabbelde Yildirim gisteren wel een beetje terug. Haar kritiek was ‘geenszins bedoeld als een persoonlijke aanval’ op de GroenLinks-politica, schreef ze.

- Advertentie -