Justitieminister Dilan Yesilgöz, publicist Yesim Candan en presentator Fidan Ekiz knipten gisteravond in het praatprogramma Op1 een stuk haar af. Dit deden ze in navolging van vele vrouwen in Iran zelf, om zo vanuit Nederland hun solidariteit met hen te betogen. Een rondgang op Twitter levert gemengde reacties op.
Zo vindt Marieke Hoogwout van het platform Vrij Links, het een hele goede actie van de drie Turks-Nederlandse vrouwen. Hoogwout steunt hen op Twitter met vijf hartjes.
Anderen zijn kritischer. ‘Performative politics’, twittert Amerika-deskundige Kenneth Manusama. Hij vindt de actie goedkope symboolpolitiek, ‘zonder iets nuttigs te doen’.
Emile Affolter van Amnesty International vindt de actie hypocriet. ‘Prima hoor. En de komende jaren graag ook steun van de Nederlandse regering voor Saudische vrouwenrechtenactivisten. Die we toch liever aan hun lot overlaten omdat het zo lekker verdienen is daar. En natuurlijk vooral ander beleid.’
Sommige twitteraars uit linkse en islamitische hoek zijn nog kritischer. Ze maken zich grote zorgen over de positie van moslimvrouwen in Nederland. ‘Ik zou het ook wel een statement vinden wanneer deze dames voor een dag een hoofddoek zouden dragen, als steun voor alle vrouwen in Nederland die dagelijks meewarige blikken toegeworpen krijgen of discriminatie ondervinden’, schrijft gebarentolk Erika Zeegers.
Publicist Hassnae Bouazza (NRC, OneWorld, Frontaalnaakt) reageert furieus: ‘Als je vrouwen hier niet constant toe blaft dat ze hun hoofddoek af moeten doen uit solidariteit met vrouwen daar, zullen ze zich ook niet gedwongen voelen hun recht erop te verdedigen en die verbinding te leggen’, schrijft ze.
Trouw-columnist Emine Ugur doet er nog een schepje bovenop: ‘Het is niet alleen dat toeblaffen. De strijd van de vrouwen daar wordt gebruikt om vrouwen met hoofddoeken hier als gevaar te framen. Het is smerig en opportunistisch.’
Yesilgöz krijgt ook steun uit onverwachte hoek. Het Rotterdamse raadslid Elika Rehimzadeh van Denk, een partij die normaliter geen fan is van VVD’er Yesilgöz, twittert deze boodschap voor de critici van haar knip-actie: ‘Wat doe jij eigenlijk om de stem van de vrouwen in Iran te laten horen?’
Meisjes en vrouwen lopen al dagen voorop bij de protesten in Iran, die er al weken aan de gang zijn tegen de verplichte hijab en het regime in het algemeen. Dit, naar aanleiding van de verdachte dood van de jonge vrouw Mahsa Amini (22), die in hechtenis werd genomen omdat ze haar hoofddoek niet goed om zou hebben.