14.7 C
Amsterdam

‘Wist niet wat me overkwam’: lokaal BIJ1-bestuurder (hetero, wit) ruimt veld

Lees meer

Els Holthuis, die eerder bestuurlijke ervaring opdeed bij het COC Kennemerland, werd vorige week in het bestuur van BIJ1 Haarlem verkozen. Maar nu zegt ze door een partijcommissie gecanceld te zijn omdat ze hetero en wit is.

Enkele leden binnen de commissie, die zichzelf de ‘kerngroep’ noemt, hadden liever een transgendervrouw in het bestuur, dan de heteroseksuele en witte Holthuis, meldt het Noordhollands Dagblad. De commissie hield vorige week met Holthuis enkele gesprekken.

‘Die waren erop gericht dat ik me terug zou trekken’, zegt Holthuis tegen het Noordhollands Dagblad. ‘Ik wist eigenlijk niet wat me overkwam. Want ik omarm het streven van de partij naar volledige gelijkheid, ongeacht ras of geaardheid. Nu zie ik een ontwikkeling die me best zwaar valt. BIJ1 wil een ledenpartij zijn, maar de leden maken dus nog niet de dienst uit.’

De kerngroep wil nog niet op de kwestie ingaan. ‘Op dit moment proberen we eerst zelf alle informatie boven tafel te krijgen, en hebben we het landelijk bestuur van BIJ1 gevraagd ons daarin te begeleiden’, schrijft de groep in een schriftelijke reactie. ‘Deze week worden met alle betrokkenen onder leiding van het landelijke bestuur gesprekken gevoerd.’

BIJ1, dat met een zetel in de Tweede Kamer is vertegenwoordigd, zegt voor een inclusieve samenleving te zijn. De partij laat zich leiden door het principe van intersectionaliteit, het idee dat bijvoorbeeld zwarte vrouwen en moslima’s dubbel gediscrimineerd worden, als niet-man en als niet-witte persoon.

- Advertentie -