13.2 C
Amsterdam

Macron: garantie dat Franse moslims eeuwige grafrust krijgen

Lees meer

De Franse president Emmanuel Macron heeft moslims in Frankrijk de garantie gegeven dat zij eeuwige grafrust krijgen, mochten zij tijdens de coronapandemie komen te overlijden.

Moslims mogen alleen begraven worden op een begraafplaats waar eeuwige grafrust gegarandeerd is. Dat is op veel begraafplaatsen in West-Europa niet mogelijk, waardoor veel moslims ervoor kiezen om in Marokko, Turkije of een ander islamitisch land begraven te worden. Ook dat kan nu vaak niet: dankzij de coronacrisis gelden er verschillende reisverboden.

Dit geeft in corona-brandhaard Italië hevige problemen: daar heerst inmiddels een tekort aan islamitische graven. Ook in Nederland dreigt een tekort. ‘Vanwege de coronapandemie is de nood nu erg hoog’, zei Stichting Almeerse Moslims Ar-Raza vorige week op de Kanttekening.

In Frankrijk is de kwestie van eeuwige grafrust aangekaart door de Franse Raad van het Islamitische Geloof (CFCM), die Macron hierover een brief schreef. Macron heeft vervolgens de CFCM-voorzitter gebeld en toegezegd dat Franse moslims die aan corona overlijden recht hebben op eeuwige grafrust.

Frankrijk heeft meer dan 62 miljoen inwoners, waaronder 5,5 miljoen moslims. In Frankrijk steeg gisteren het aantal corona-sterfgevallen met 1.417 naar 10.328.

- Advertentie -