14.7 C
Amsterdam

Italiaanse moslims komen graven tekort voor overledenen

Lees meer

Vanwege de corona-uitbraak in Noord-Italië is daar een tekort ontstaan aan islamitische begraafplaatsen. Dit meldt de regionale krant La Voce di Rovigo.

Imam Hamid Rachid uit het Noord-Italiaanse Adria onderzoekt of overleden moslims tijdelijk op christelijke begraafplaatsen kunnen worden begraven, om ze later te herbegraven. Nadeel van deze noodoplossing is het hoge prijskaartje, aldus Rachid.

Nu Marokko de grenzen heeft gesloten, kunnen Europeanen met een Marokkaanse achtergrond niet meer in Marokko worden begraven. De islam eist dat overledenen eeuwige grafrust gegarandeerd wordt, wat in Marokko mogelijk is maar op de meeste Europese begraafplaatsen niet. En islamitische begraafplaatsen in Europa hebben weinig plek.

Intussen liggen de overblijfselen van overleden moslims nog steeds in Italiaanse mortuaria. ‘Een dramatische situatie voor nabestaanden’, zegt imam Rachid.

In Italië hebben ongeveer een half miljoen mensen een Marokkaanse achtergrond. In de Noord-Italiaanse provincie Lombardije, waar het coronavirus het hardst heeft toegeslagen, zijn dit er 90.000. In heel Italië zijn 58 islamitische begraafplaatsen.

Ook in Nederland dreigt een tekort aan islamitische grafruimte. ‘Vanwege de coronapandemie is de nood nu erg hoog’, zei Stichting Almeerse Moslims Ar-Raza gisteren op de Kanttekening. In Almere staat een van de weinige islamitische begraafplaatsen van Nederland.

- Advertentie -