14.2 C
Amsterdam

Franse regering wil Organisatie Tegen Islamofobie verbieden

Lees meer

De Franse minister Gérard Darmanin (Binnenlandse Zaken) wil de Organisatie Tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) verbieden. Deze moslimraad, die moslims in Frankrijk juridische bijstand biedt in moslimhaat-gerelateerde zaken, zou een ‘vijand zijn van de republiek’.

‘We moeten stoppen met naïef zijn en de waarheid onder ogen zien: er is geen mogelijkheid om ruimte te bieden aan de radicale islam. Elk compromis compromitteert’, twitterde de bewindsman vandaag. Darmanin wil ook de islamitische NGO BarakaCity verbieden.

De islamitische journaliste Aida Alami (the New York Times) vraagt zich op Twitter af of de minister daadwerkelijk CCIF kan verbieden. Ze zegt ook dat zijn tweet (uiterst) rechts in de kaart speelt.

CCIF ligt onder vuur na de moord op de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty, die afgelopen vrijdag door een 18-jarige man werd onthoofd. Paty liet in zijn lessen de controversiële Mohammed-cartoons zien van Charlie Hebdo. Volgens de Franse krant le Monde heeft de 18-jarige verdachte contact met de leerlingen van Paty gezocht en hen geld aangeboden om de docent aan te wijzen.

CCIF is in 2003 opgericht en telt meer dan 12.000 leden. De organisatie registreert meldingen van moslimhaat en zegt dat ‘islamofobie’ groeiende is in Frankrijk. Begin dit jaar ontwikkelde CCIF een speciale tool om moslimhaat te meten, met financiële steun van de Europese Commissie.

Het CCIF heeft de naam dat het nauw aanleunt bij de Moslimbroederschap, een uiterst conservatieve moslimorganisatie die in Egypte is verboden en in het Westen met argusogen wordt bekeken.

De Franse president Emmanuel Macron verklaarde twee weken geleden al de oorlog aan ‘islamitisch separatisme’ in zijn land. Macron wil ‘ongewenste buitenlandse invloed’ beperken en een Franse islam ontwikkelen die met secularisme te verenigen valt.

51 islamitische verenigingen zullen deze week bezoek krijgen van de autoriteiten, zei minister Darmanin vanochtend op de Franse radio.

- Advertentie -