Manifest tegen ‘cancel culture’ triggert debat vrijheid van meningsuiting

Lees meer

Een nieuw manifest door Nederlandse academici, politici en mediamakers tegen ‘cancel culture’ wordt wisselend ontvangen op social media. 

‘We moeten de vrijheid van meningsuiting niet laten kapen door een kleine groep intoleranten,’ zeggen de initiatiefnemers van de open brief in de Telegraaf. Het manifest is geschreven door promovendi Raisa Blommestijn en Bart Collard (Universiteit Leiden).

Onder de eerste honderd ondertekenaars bevinden zich oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, opiniemaker Jan Roos, de Leidse rechtsfilosofen Andreas Kinneging en Paul Cliteur, Forum-voorman Thierry Baudet en zangeres Marga Bult.

‘Als gevolg van het optreden van radicale groepen die (institutioneel) racisme zeggen te willen bestrijden, komt de vrijheid van meningsuiting onder druk te staan’, aldus de brief.

‘Deze groepen willen anderen die niet ‘de juiste mening’ voorstaan, het recht op het geven van hun mening ontnemen.’ Wie deze groepen zijn en hoe dit gebeurt, staat niet in de brief.

De initiatiefnemers claimen dat er inmiddels enkele duizenden keren is ondertekend.

Op Twitter leidt de brief tot het nodige debat. Sommigen waarderen dit pleidooi voor het vrije woord, anderen vinden het aanstellerij en plaatsen kanttekeningen bij de lijst van ondertekenaars.

Zo vindt classicus en universitair docent Miko Flohr (Universiteit Leiden) dat de vrijheid van meningsuiting helemaal niet wordt bedreigd:

Rechtfilosoof Eva Vlaardingerbroek, collega-promovenda (Universiteit Leiden) van initiatiefnemers Blommestijn en Collard en prominent FvD-lid, is het niet met Flohr eens. Zij geeft een paar voorbeelden van hoe de vrijheid van meningsuiting wel degelijk zou worden bedreigd:

Ook op de set aan ondertekenaars is kritiek. Zo schrijft communicatiestrateeg en prominente Groenlinkser Huub Bellemakers:


Met ‘de eugenistische emeritus hoogleraar uit Nijmegen’ bedoeld Bellemakers Juliaan van Acker, die in 2017 een boek publiceerde met als titel Een moslimvrij Europa voor wereldvrede.

NRC-columnist Aylin Bilic vindt dat Bellemakers aan verdachtmakingen doet: volgens haar is niet wie tekent maar de inhoud van belang:

Vorige week tekenden onder meer J.K. Rowling, Margaret Atwood en Salman Rushdie een open brief met een soortgelijke boodschap. De auteurs schrijven dat de recente antiracistische protesten hebben geleid tot een intellectueel keurslijf, waardoor het vrije debat meer en meer wordt beknot.

Media- en opiniemakers betichten elkaar steeds meer van het willen weren van ‘foute’ meningen. Zo waren er in Nederland de recente oproepen aan de NPO om een debat over racisme niet te laten leiden door Jort Kelder. Ook besloten adverteerders het voetbalpraatprogramma Veronica Inside te boycotten, na de beruchte Pieten-‘grap’ van Johan Derksen over rapper Akwasi.

Tevens schaarden ruim driehonderd journalisten en opiniemakers zich onlangs achter een nog op te richten ‘Meldpunt Media Racisme & Discriminatie’ in het leven te roepen. Tegenstanders vrezen dat manifestschrijvers journalisten en opiniemakers met ‘foute’ meningen willen laten ontslaan

- Advertentie -

3 REACTIES

  1. Vrijheid van mening en van schrijven moet altijd gewoon mogelijk zijn. Als een boek dreigt verboden te worden, wil iedereen juist zo’n boek gaan lezen. Jaren geleden heb ik het prachtige boek van Salman Rushdie gelezen: De Duivels Verzen . Wegens deze boek moest Rushdie uit Pakistan naar en geheime adres in de VK vluchten. En nu zijn er steeds meer boeken over de jarenlange Trump Corruptie. Het lijkt dat er iedere maand een nieuwe “Trump boek” verschijnt…dat eerst “verboden” moest worden, maar toch gepubliceerd, gedrukt wordt, en naar alle boeken winkels gaat.
    Vorige maand was het “The Room Where it Happened”, van John Bolton. En nu is het “Too much and Never Enough” van Mary Trump, de nicht van
    D. Trump. Laten we weer gaan LEZEN!. Wat ben ik moe van al die domme politieke TV Talk Shows.

  2. Het woord eugenistisch moest ik in het woordenboek opzoeken. Moet ik mij verdedigen tegen deze aantijging van iemand die mijn website of mijn boeken niet heeft geraadpleegd? Als er één zin is te vinden die racistisch is of discrimineert, hoor ik het graag. Toch even dit: als pedagoog maak ik mij grote zorgen over gebrek aan goed onderwijs voor de kinderen in meerdere islamitische landen en in zwart Afrika. Er is helaas geen verbetering in zicht. Ik houd een pleidooi voor terugkeer van de moslims en de zwarten naar de landen van herkomst, om daar vrede, welzijn en welvaart mogelijk te maken (onderwijs, ziekenzorg, werkgelegenheid, sociale voorzieningen,..). Europa kan hen hierbij solidair bijstaan.

  3. @Juliaan van Acker__ U geeft Bellemakers teveel eer. Het is een typische ‘Groen-links-roeptoeter’ ; zelfverklaarde specialist in alles. U heeft groot gelijk. Bijna al de mensen die de programma’s van ‘spoorloos’ ooit hebben gezien, weten dat veel van de – goedbedoelde – adopties van kinderen uit Zuid-Amerika of Azië, leiden tot identiteitsproblemen. De mensen voelen zich hier niet thuis, weten niets van het land van herkomst, spreken de taal niet. Compleet ‘ontheemd’. Heel lang geleden sponsorde ik daarom Foster Parents [ later ‘Plan’]. Het geld ging naar gemeenschappen in arme landen. Niet één kind [ dat financieel werd gesteund door de ‘ouder’], maar heel het dorp had baat. Er werden drinkwaterputten aangelegd, entingen gedaan [ vóór Gates het als eugenetisch wapen ging gebruiken] , uniformen voor school betaald of projecten om mensen te leren groenten te verbouwen. Tot het zwart werd gemaakt door ander ‘potverteerders’ die ook geld kregen uit de pot van ‘ontwikkelingssamenwerking’ en dat zélf wilde hebben en het niet aan Foster Parents gunde. Overigens moet u eerst kijken naar het onderwijs in Nederland : linkse propaganda en hersenspoeling met klimaathysterie. Geschiedvervalsing [ Hitler was socialist, fascisme is links, niet rechts], net als de Klan ; een groep democraten, géén republikeinen. En slavernij ; stamt uit Ghana waar de heren Afriyie en Akwasi vandaan komen. Juist diegenen die Nederland een slavernijverleden voorhouden. De pot verwijt de ketel…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here