14.4 C
Amsterdam

Marokkaans-Nederlandse kinderen erven vaker armoede van ouders

Lees meer

Onder kinderen met Marokkaanse wortels is de kans het grootst dat ze als volwassene in armoede blijven leven. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het geloof dat kinderen uit arme gezinnen altijd arm blijven, moet worden genuanceerd, aldus het CBS. Maar liefst twintig procent van de kinderen uit de laagste inkomensgroep in 1995 heeft zich in vijfentwintig jaar opgewerkt tot de hoogste inkomensgroep.

‘Als je als dubbeltje geboren wordt, dan heb je nog best wel kans om een gulden te worden’, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij CBS, tegen het Parool. Niettemin loop je – als je uit een lage inkomensgroep komt – wel een groter risico om in deze groep te blijven hangen. Bijna tien procent van de kinderen uit de laagste inkomensgroep heeft zelf later ook een laag inkomen. Het risico op een leven in armoede is dubbel zo groot.

Maar kinderen met een Marokkaanse achtergrond lopen nog meer risico om arm te blijven. Bijna twintig procent is als volwassene ook arm. Van alle kinderen die in het buitenland geboren zijn, en de ouders een laag inkomen hebben, loopt veertien procent risico op armoede. Dat is bijna drie keer zoveel als het landelijke gemiddelde, aldus het Parool.

Er is ook een beweging de andere kant op: kinderen uit hogere inkomensgroepen die minder verdienen dan hun ouders.

- Advertentie -