17.2 C
Amsterdam

Marokkaanse Nederlanders geven ‘lange arm van Rabat’ aan bij commissie tegen ongewenste invloed

Lees meer

Marokkaans-Nederlandse Rif-activisten hebben Marokko aangemeld bij de ‘Parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’. Via Facebook roepen ze mensen op hetzelfde te doen.

De ‘Parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’ is in juli van start gegaan. De commissie doet onderzoek naar de invloed van landen als Turkije en Saoedi-Arabië op Nederland.

Volgens de activisten probeert de Marokkaanse overheid haar grip op Nederlandse Marokkanen te bestendigen en te versterken, ‘van financiering van activiteiten, inzet van spirituele krachten tot intimidatie van tegenstanders van het regime.’

Ook zouden bekende Marokkaans-Nederlandse sleutelfiguren Marokkaanse propaganda uitdragen en het land afschilderen als een democratisch, tolerant en gematigd land, terwijl zij zich tegelijkertijd tegen de Nederlandse samenleving zouden afzetten.

De werkelijkheid is volgens de activisten anders: alle macht is in de handen van koning Mohammed VI, terwijl journalisten, vreedzame activisten en critici achter de tralies verdwijnen.

In het in 2019 gepubliceerde rapport van mensenrechtenorganisatie Freedom in the World scoort Marokko 39 punten van de 100, terwijl Nederland 99 punten binnenhaalt.

De parlementaire commissie tegen ongewenste invloed bestaat uit voorzitter Michel Rog (CDA), ondervoorzitter Ronald van Raak (SP), Mark Harbers (VVD), Edgar Mulder (PVV), Rutger Schonis (D66), Niels van den Berge (GroenLinks), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Chris Stoffer (SGP) en Tunahan Kuzu (DENK).

- Advertentie -