10.1 C
Amsterdam

Marokko arresteert alwéér een Belgische Rif-activist

Lees meer

De Riffijns-Belgische activist Mohamed el Ahmadi is door de Marokkaanse politie gearresteerd en meegenomen voor verhoor.

El Ahmadi vloog naar de Rif voor een ziekenbezoek aan zijn vader, maar werd bij aankomst op het vliegveld van Al Hoceima gearresteerd. Hij is sinds de dood van de visverkoper Mohsin Fikri, die eind 2016 de protesten in de Rif inluidden, lid van het Comité Mohsin Fikri Brussel.

Vandaag werd El Ahmadi voorgeleid. Hij mag zijn zaak in vrijheid afwachten, meldt Arif News. Zijn eerste zitting is op vijf december.

Sommige Europese Riffijnen verklaren Marokko te vermijden uit angst opgepakt te worden, zelfs bij sterfgevallen in de familie.

Marokko arresteerde eerder al staatsburgers uit andere landen die betrokken zijn bij de Riffijnse beweging, zoals de Belg Wafi Kajoua in 2018. De Belgische staat liet weten niks voor hem te kunnen doen. Wafi heeft zijn gevangenisstraf van acht maanden uitgezeten en is inmiddels weer op vrije voet.

Drie jaar geleden barstten er protesten los in het Rifgebied, gericht op een verbetering van de leefomstandigheden van de Riffijnen. De Rif is een gebied dat door Marokko wordt achtergesteld, zeggen zij. De Rif-protesten zijn inmiddels de kop ingedrukt. Hetzelfde geldt voor de vrije verslaggeving hierover.

- Advertentie -