17.1 C
Amsterdam

Marokko: dissidente krant opgeheven na ‘financiële intimidatie’ overheid

Lees meer

Het dissidente Marokkaanse dagblad Akhbar al Yaoum heeft besloten te stoppen

De krant heeft te lijden gehad onder ‘aanhoudende intimidatie via een advertentieboycot’, schrijft de directie van de krant. Ook werd Akhbar al Yaoum ‘beroofd’ van noodfinanciering van de staat, die wel beschikbaar was voor andere media tijdens de coronacrisis.

Akhbar al Yaoum was een van de weinige nationale kranten in Marokko die zich kritisch opsteld tegenover de overheid en de koning. De afgelopen twee jaar is het blad hard aangepakt.

Zo werd in 2019 toenmalig hoofdredacteur Taoufik Bouachrine tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksuele misdrijven op de redactie. Amnesty International verzette zich tegen zijn ‘politiek gemotiveerde’ detentie.

Vorig jaar werd de daaropvolgende hoofdredacteur Soulaiman Raissouni (foto) gearresteerd na een anonieme beschuldiging. Hij zou seksueel misbruik en homoseksuele handelingen hebben gepleegd, wat illegaal is in Marokko en drie jaar celstraf kan opleveren. Uit protest tegen zijn voorarrest ging Raissouni eind 2020 in hongerstaking.

In 2019 werd Raissouni’s nichtje Hajar, ook werkzaam bij Akhbar al Yaoum, opgepakt. Ook zij werd, naast het plegen van abortus, beschuldigd van buitenechtelijke seks. Na haar veroordeling kreeg ze gratie van de koning. Vanwege intimidatie vluchtte collega-journalist Hamza Habhoub naar Frankrijk

- Advertentie -