10 C
Amsterdam

Gevangen Marokkaanse journalisten gaan in hongerstaking

Lees meer

Uit protest tegen hun voorarrest zullen de Marokkaanse journalisten Omar Radi en Soulaiman Raissouni morgen in hongerstaking gaan.

Beide journalisten zeggen 24 uur in hongerstaking te gaan, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Mensenrechten. Ze hebben anderen ook opgeroepen om in hongerstaking te gaan. Radi (foto, links) en Raissouni (foto, rechts) eisen dat er een einde komt aan politieke detentie in Marokko.

Deze zomer arresteerden de Marokkaanse autoriteiten journalist Omar Radi op verdenking van spionage. Ook werd hij van verkrachting beschuldigd. Radi ontkent alle beschuldigingen.

Radi werd vorig jaar ook al opgepakt vanwege ‘minachting van de wet’, via een kritische tweet over een strafproces van enkele Rif-activisten dat toen werd gevoerd.  Toen besloten honderden mensen de straat op te gaan om te protesteren.

Soulaiman Raissouni was hoofdredacteur van de islamitische oppositiekrant Akhbar al Yaoum, die kritisch over de Marokkaanse overheid bericht. In mei dit jaar werd hij gearresteerd na een anonieme Facebookbeschuldiging. Hij zou seksueel misbruik en homoseksuele handelingen hebben gepleegd, wat illegaal is in Marokko en drie jaar celstraf kan opleveren.

Marokko heeft er een handje van kritische journalisten van zedenmisdrijven te beschuldigen. Vorig jaar werd Raissouni’s nichtje Hajar, ook werkzaam bij Akhbar al Yaoum, opgepakt. Ook zij werd, naast het plegen van abortus, beschuldigd van buitenechtelijke seks. Na haar veroordeling kreeg ze gratie van de koning.

- Advertentie -