15.1 C
Amsterdam

Meest noordelijke aanval Israël in Libanon sinds 8 oktober

Lees meer

Israël heeft gisteren de meest noordelijke aanval uitgevoerd in Libanon sinds 8 oktober. De kans dat de oorlog in Gaza zich verspreid naar omliggende landen komt hiermee gevaarlijk dichtbij.

De aanval vond plaats in Hermel, in het noorden van Libanon, dichtbij de grens met Syrië. Een konvooi met vrachtwagens die vermoedelijk wapens voor Hezbollah transporteerden werd vanuit de lucht gebombardeerd. Drie Hezbollah-strijders en twee anderen kwamen om het leven. Kort daarvoor zou Hezbollah een Israëlische drone hebben neergehaald in Zuid-Libanon. Zo meldt de Libanese nieuwssite Naharnet

Volgens het Israëlische leger behoorden de drie Hezbollah-strijders tot Unit 4400, een afdeling die zich bezig houdt met de logistiek van Hezbollah. Deze groep werkt samen met het Syrische regime en Iran. Volgens de Syrian Observatory for Human Rights waren de drie omgekomen Hezbollah-strijders van Syrische afkomst.

Op maandag claimde Hezbollah een aantal aanvallen op Israëlische doelen, waaronder het door Israël bezette Syrische gebied de Golan Heights. Het zou ook de haven van Haifa hebben aangevallen.

Regionale oorlog

Sinds de oorlog in Gaza zijn de vijandigheden tussen Hezbollah en Israël weer toegenomen. Dit uit zich in beschietingen over een weer, eerst rondom het grensgebied, maar nu steeds vaker landinwaarts. De Israëlische luchtaanval wordt gezien als een escalatie die tot een grondoorlog zou kunnen leiden, waar Israël al langer mee dreigt.

Inmiddels zijn al honderden doden gevallen in het conflict tussen Israël en Hezbollah, voornamelijk aan Libanese zijde. Naharnet meldt 462 doden in Libanon, waarvan 300 Hezbollah-strijders en 90 burgers. Aan Israëlische zijde zouden 18 militairen gedood zijn en 10 burgers.

Ook in Gaza gaat het geweld onverminderd door, ondanks uitspraken van het Internationaal Gerechtshof en een VN-resolutie voor een bestand. Voor het eerst sinds de oorlog begon is er overeenstemming in de Veiligheidsraad voor een staakt-het-vuren. Er zijn al meer dan 37.000 doden gevallen in het Israëlische grondoffensief, dat door veel experts als genocidaal wordt beschouwd, waaronder VN-rapporteur Francesca P. Albanese.

- Advertentie -