Mensen die zelf niet in Nederland geboren zijn, of waarvan de ouders in een ander land geboren zijn, leven vaker in de marge, concludeert CBS in een nieuw onderzoek naar sociale samenhang.
Sociaal contact, actief zijn in organisaties en betrokken zijn bij de politiek. Het zijn pijlers van sociale cohesie. Maar niet iedereen wil en kan meedoen. Welke groepen mensen dat zijn, beschrijft het Centraal Bureau voor Statistiek in een nieuw rapport, dat vandaag verscheen. Hierbij keek het naar het vertrouwen van mensen in elkaar en in instituties.
55-plussers, mensen met een lager inkomen en mensen alleen met basisonderwijs of een vmbo-diploma leven vaker sociaal in de marge dan jongeren, hogere inkomens en mbo’ers, hbo’ers en universitair geschoolden.
Mensen die zelf, net als hun ouders, in Nederland zijn geboren, bevinden zich minder vaak in de marge dan mensen die in Nederland zijn geboren met een of twee ouders die in Europa zijn geboren. Ook leven zij minder vaak in de marge vergeleken met mensen die zelf in een land buiten Europa zijn geboren, zo concludeert het rapport.
De CBS onderzocht niet waar deze verschillen vandaan komen. Wel noemt het aspecten die een rol kunnen spelen, zoals een slechte gezondheid, weinig geld of gebrek aan een sociaal netwerk. Ook kunnen personen slechte ervaringen hebben met instanties, bijvoorbeeld omdat zij onterecht als fraudeur zijn aangemerkt of omdat zij de brieven van instanties onvoldoende begrijpen, aldus CBS.