12 C
Amsterdam

Mensenrechtenorganisaties hekelen EU vanwege ontmoeting met Israël

Lees meer

Mensenrechtenorganisaties veroordelen de Europese Unie vanwege de bilaterale top die het vandaag houdt met Israël. De ontmoeting zou de ‘bestaande apartheid’ tegen de Palestijnen ‘legitimeren’.

Nu de EU vanwege de oorlog in Oekraïne naarstig op zoek is naar nieuwe energieleveranciers, wil het de relatie met Israël verbeteren. EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell zal daarom in Brussel spreken met de Israëlische premier Yair Lapid.

De discussie zal zich onder meer toespitsen op zaken als handel, energie, wetenschap en technologie, respect voor mensenrechten en democratische beginselen en vrijheid van godsdienst, aldus de aankondiging. Borrell zal ook zijn ‘bezorgdheid’ uitpreken over ‘het vredesproces in het Midden-Oosten’.

Maar Amnesty International is bezorgd. ‘De focus bij elke vorm van samenwerking met Israël zou de ontmanteling van het wrede systeem van onderdrukking en Israëlische dominantie moeten zijn.’ Eerder dit jaar sloot Israël zeven Palestijnse mensenrechtenorganisaties.

‘De Israëlische autoriteiten onderwerpen Palestijnen aan onteigening, onwettige doden, deportaties en een ernstige beperking van hun bewegingsvrijheid’. Hiermee wordt ‘de menselijkheid, gelijk burgerschap en status’ van Palestijnen systematisch ontkend, aldus Amnesty.

Ook Human Rights Watch veroordeelt de stap van de EU. ‘Europese ambtenaren moeten zich ervan bewust zijn dat ze de handen schudden van een regering die misdaden tegen de menselijkheid pleegt.’

Armeense partijen leverden dezelfde kritiek op de EU, toen de EU-voorzitter Ursula von der Leyen in zee ging met de de Azerbeidjzaanse dictator Ilham Aliyev in juli. Met de ‘pijplijn van vrijheid’ wordt sinds 1 oktober Azerbeidjaans gas geleverd aan de EU.

In juni sloot de EU al een gasdeal met Israël (foto). Palestina-sympathisanten waren hier fel tegen gekant.

- Advertentie -