21.4 C
Amsterdam

Migratiewetenschappers VU: dat Turkije grenzen openzet is te begrijpen

Lees meer

De Turkse president Erdogan waarschuwt dat Europa straks te maken krijgt met miljoenen migranten. Hij beschuldigt Europa ervan Turkije de zwaarste lasten te laten dragen, een visie die gedeeld wordt door migratiewetenschappers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Turkije zei vrijdag dat het de grenzen heeft opengezet. Volgens critici stapt het land daarmee af van de deal uit 2016 met de EU, waarbij in ruil voor extra financiële steun de route tussen Griekenland en Turkije werd afgesneden.

In NRC schrijven migratiewetenschappers Martijn Stronk en Thomas Spijkerboer dat Turkije per inwoner twintig keer zoveel vluchtelingen opvangt als Europa. Volgens de twee heeft de EU de situatie op haar beloop gelaten en financieel onvoldoende bijgedragen. ‘In het licht van deze geschiedenis is het openen van de grenzen naar Europa te begrijpen.’

Dat Turkije de vluchtelingendeal uit 2016 verbreekt is niet waar, zeggen de wetenschappers. Volgens Stronk en Spijkerboer is Turkije dan wel verplicht om Syrische vluchtelingen aan de grens met Syrië asiel te bieden, maar is het land niet verplicht te voorkomen dat deze vluchtelingen richting Europa reizen.

‘Bovendien is de EU twee Europese verplichtingen uit de Turkije-deal niet nagekomen (visumvrijstelling voor Turkije en versnelde toetredingsonderhandelingen). Erdogan speelt het spel zoals Europa het al jaren doet’, concluderen Stronk en Spijkerboer.

Griekenland zit niet op de migranten te wachten en heeft het leger naar de grens gebracht. Turkije herbergt bijna vier miljoen vluchtelingen.

- Advertentie -