Migratiewetenschappers VU: dat Turkije grenzen openzet is te begrijpen

Lees meer

De Turkse president Erdogan waarschuwt dat Europa straks te maken krijgt met miljoenen migranten. Hij beschuldigt Europa ervan Turkije de zwaarste lasten te laten dragen, een visie die gedeeld wordt door migratiewetenschappers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Turkije zei vrijdag dat het de grenzen heeft opengezet. Volgens critici stapt het land daarmee af van de deal uit 2016 met de EU, waarbij in ruil voor extra financiële steun de route tussen Griekenland en Turkije werd afgesneden.

In NRC schrijven migratiewetenschappers Martijn Stronk en Thomas Spijkerboer dat Turkije per inwoner twintig keer zoveel vluchtelingen opvangt als Europa. Volgens de twee heeft de EU de situatie op haar beloop gelaten en financieel onvoldoende bijgedragen. ‘In het licht van deze geschiedenis is het openen van de grenzen naar Europa te begrijpen.’

Dat Turkije de vluchtelingendeal uit 2016 verbreekt is niet waar, zeggen de wetenschappers. Volgens Stronk en Spijkerboer is Turkije dan wel verplicht om Syrische vluchtelingen aan de grens met Syrië asiel te bieden, maar is het land niet verplicht te voorkomen dat deze vluchtelingen richting Europa reizen.

‘Bovendien is de EU twee Europese verplichtingen uit de Turkije-deal niet nagekomen (visumvrijstelling voor Turkije en versnelde toetredingsonderhandelingen). Erdogan speelt het spel zoals Europa het al jaren doet’, concluderen Stronk en Spijkerboer.

Griekenland zit niet op de migranten te wachten en heeft het leger naar de grens gebracht. Turkije herbergt bijna vier miljoen vluchtelingen.

- Advertentie -

1 REACTIE

 1. Oplossing : grenzen naar Turkije volledig dicht. Geen Turken meer de EU in ook,
  Zet de handel met Turkije stil . Staat van beleg afkondigen en overschrijden
  grens is een oorlogshandeling. Stuur die Martijn Stronk en Thomas Spijkerboer
  naar Syrië om dat uit te leggen aan potentiële migranten. En laat ze hun Palestijnse
  vlaggen meenemen om hun solidariteit te tonen. Kijken of ze daar zomaar mogen
  rondlopen zoals in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here