13.8 C
Amsterdam

Mogelijk vijf nieuwe islamitische middelbare scholen erbij vanaf 2023

Lees meer

In 2023 krijgt Nederland mogelijk vijftien islamitische scholen erbij, blijkt uit nieuwe gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Tien islamitische basisscholen en vijf islamitische middelbare scholen hebben voldoende handtekeningen opgehaald van ouders.

Naast zestig islamitische basisscholen telt Nederland op dit moment twee islamitische middelbare scholen: het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam en het Avicenna College in Rotterdam. Dat zouden er straks dus zeven kunnen worden.

‘Het onderwijs zal net als op alle andere scholen zijn, alleen krijgen de leerlingen ook wat bagage mee als het gaat om de islam’, zegt de initiatiefnemer van het Aida College in Den Haag. Ook de Islamitisch College Fiducie in Amsterdam zegt een ‘school als elke andere’ te willen zijn, met als verschil twee uur godsdienstles per week en ruimte om te bidden

Het aantal leerlingen op islamitische scholen steeg tussen 2008 en 2018 al met 60 procent. Maar het islamitisch onderwijs lijkt dus aan versnelde opmars te beginnen. Dit komt onder meer doordat de afgelopen kabinetsperiode nieuwe wetgeving werd aangenomen die het oprichten van bijzondere scholen eenvoudiger maakt.

De volgende stap is nu aan de Onderwijsinspectie. Die gaat de plannen en de beoogde bestuurders keuren. Uiterlijk 1 juni volgend jaar wordt duidelijk welke scholen vanaf het schooljaar 2023/2024 hun deuren mogen openen.

Ondertussen heeft de gemeente Westland de komst van een islamitische basisschool opnieuw tegengehouden, meldt Omroep West. De gemeenteraad heeft besloten weer in beroep te gaan tegen een besluit van minister Arie Slob van Onderwijs. Drie lokale partijen, die samen een meerderheid vormen in de raad, houden de komst van de islamitische basisschool al jaren tegen.

- Advertentie -