6.1 C
Amsterdam

Amsterdam: moskee en gemeente bakkeleien over tijdelijk onderkomen

Lees meer

In een brief aan de gemeente schrijft de Amsterdamse moskee Arrayan te vrezen op 1 januari geen onderkomen meer te hebben. Volgens de moskee is de beoogde tijdelijke huisvesting zonder overleg verkocht, meldt het Parool.

De in Amsterdam-Noord gevestigde moskee zoekt sinds 2010 een nieuw onderkomen. Het huidige pand zal binnenkort gesloopt worden voor woningbouw. Het moskeebestuur heeft een nieuwe plek gevonden bij de brandweerkazerne in Noord. De gemeente is nu zeven weken bezig met een haalbaarheidsonderzoek voor deze locatie, terwijl die had toegezegd drie weken nodig te hebben.

Om die reden droeg de moskee een ander pand als tijdelijk onderkomen aan. Volgens de moskee blijkt dit pand nu ineens door de moskee aan een andere partij verkocht. De moskee beschuldigt de gemeente daarom van ‘activistische activiteiten’.

Een gemeentewoordvoerder zegt: ‘Toen we gingen uitzoeken wie de eigenaar was, bleek het al verkocht te zijn. Er was dus geen sprake van een afspraak die is geschonden.’

Er is nu geen zicht meer op een tijdelijk onderkomen en de gemeente maakt vooralsnog geen haast met het haalbaarheidsonderzoek. Daardoor ‘staat het water ons echt aan de lippen’, aldus Arrayan.

Eerder startte de moskee een petitie, die door meer dan 1.700 mensen is ondertekend. ‘Als Vereniging Moskee Arrayan maken wij ons al een kwart eeuw hard voor de bouw van een permanent gebouw! De gemeente werkt hier niet goed aan mee en nu worden wij ook nog eens zonder gepaste vervangende ruimte op straat gezet!!! Dit kan en mag niet gebeuren!!!’

Volgens het Parool speelt op de achtergrond mee dat de Arrayan moskee in Amsterdam-Noord op dit moment kritisch wordt doorgelicht. Vijf jaar geleden berichtte de Telegraaf dat moskeebestuurders geradicaliseerd waren en een terroristische aanslag planden. In 2017 trad een nieuw bestuur aan, maar in 2018 werd de bouwaanvraag van het moskeebestuur afgewezen. Dit kwam onder meer vanwege onduidelijkheid over de herkomst van het beschikbare geld.

Op dit moment loop er een nieuw integriteitsonderzoek naar de moskee. Volgens het Parool is de kans op een positieve uitkomst voor de moskee nu groter. De jaarrekening van de moskee is gecontroleerd door een accountant en het verloop van de besprekingen met de gemeente is te volgen op het Instagramaccount van de moskee.

De moskeevereniging heeft bijna twee miljoen euro in kas. Er is echter een tot twee miljoen euro meer nodig om een nieuwe moskee te realiseren.

- Advertentie -