17.2 C
Amsterdam

Moslimhaat Rusland neemt toe sinds aanslag Moskou

Lees meer

Sinds de aanslag in Moskou op 22 maart is discriminatie van moslims toegenomen in Rusland. De autoriteiten maken gebruik van xenofobe sentimenten, om op die manier de aandacht af te leiden van de voortslepende oorlog met Oekraïne. 

De aanslag in Moskou, waarbij 145 doden vielen, werd vermoedelijk gepleegd door IS-aanhangers uit het Centraal-Aziatische land Tadzjikistan. Tadzjiekse migranten in Moskou, die niets met de aanslag van doen hebben, worden in toenemende mate lastig gevallen door zowel de politie als ook door mensen op straat. Ook andere groepen moslims hebben met discriminatie te maken, zo meldt de Kiyev Independent.

Een Tsjetsjeense vrouw vertelt de krant dat ze niet meer met de metro durft te reizen in Moskou, omdat mensen haar boos aanstaren, bij haar weglopen of haar voor terrorist uitmaken. Mensen met een Centraal-Aziatisch worden geweigerd in hotels en op sociale media gaan berichten rond die mensen aansporen geen diensten aan te nemen van migranten met een Tadzjiekse achtergrond.

Volgens wetenschapper Anna Gomboeva is vreemdelingenhaat goed voor het Russische regime, zo vertelt ze aan de krant. Een strenger immigratiebeleid, politiegeweld en de normalisering van haatdragende retoriek fungeren als bliksemafleider. Niet de regering moet de schuld krijgen van alle problemen waarmee Rusland nu kampt, maar de ‘buitenlanders’. Het Russische regime tolereert racisme, omdat dit burgers een uitlaatklep biedt en een vals gevoel van politieke vrijheid, aldus de wetenschapper.

- Advertentie -