In een brief aan de Britse koning Charles uiten prominente moslimleiders in Jeruzalem ‘diepe bezorgdheid’ over een mogelijke verplaatsing van de Britse ambassade naar Jeruzalem. Dit meldt de website Middle East Eye.
De nieuwe premier Liz Truss liet onlangs doorschemeren de Britse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. De Britten zouden zelfs al een stuk grond bezitten in West-Jeruzalem voor dit doel, meldde Middel East Eye eerder.
Genoeg reden om te protesteren voor de Palestijnen, die Jeruzalem zien als hoofdstad van een toekomstige staat. Toen Donald Trump in 2017 besloot om de Amerikaanse ambassade naar bezet Oost-Jeruzalem te verplaatsen, zorgde dat al voor veel onrust. Die onrust is er nu weer.
Vorige maand uitten de Palestijnse Autoriteit en Hamas al hun boosheid. En daar komt nu dus een brief aan koning Charles achteraan, geschreven door de huidige en voormalige grootmoefti’s van Jeruzalem en Palestina en de Waqf, een Palestijns-Jordaanse instantie die de zaken regelt van de al-Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem.
Een ambassadeverplaatsing naar Jeruzalem is volgens de islamitische leiders in strijd met het internationaal recht. Al eerder maakten Britse juristen eenzelfde punt: een ambassade in Jeruzalem zou in tegenspraak zijn met het officiële Britse standpunt dat niemand de baas is over Jeruzalem, wat het Verenigd Koninkrijk in internationale verdragen heeft bekrachtigd.
Het zou ook een slecht signaal zijn naar de rest van de wereld, aldus de moslimleiders. Ze schrijven dat het VK dan eigenlijk laat weten de illegale militaire bezetting van de Palestijnse gebieden te steunen, evenals de annexatie van Oost-Jeruzalem en ‘de maatregelen om de Heilige Stad steeds verder te verjoodsen’.
De briefschrijvers voegen toe dat een dergelijke stap een tweestatenoplossing zal ondermijnen en religieuze conflicten zal aanwakkeren in een ‘reeds onstabiele situatie in Jeruzalem’.
Het is niet gek dat de islamitische leiders niet Truss, maar de koning adresseren. Charles bezocht in 2020 Jeruzalem. Toen wenste hij de Palestijnen ‘vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid’. Hij heeft ook veel waardering voor de islam. Toch laat Charles’ woordvoerder weten dat hij niets met de brief doet, omdat dit ‘een zaak voor de Britse regering’ is en niet voor de koning.