15.1 C
Amsterdam

Moslims twijfelen of Dick Schoof ‘premier van alle Nederlanders’ zal zijn

Lees meer

Beoogd minister-president Dick Schoof zegt dat hij ‘premier van alle Nederlanders’ wil zijn. Maar moslims twijfelen of de man die het PVV-VVD-NSC-BBB-kabinet moet gaan leiden dat wel is.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid maakt zich grote zorgen, aldus persagentschap ANP. CMO-voorzitter Muhsin Köktas is bang dat moslims in Nederland extra in de gaten worden gehouden. Hij wil dat Schoof zich aan de Nederlandse grondwet blijft houden. Het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB ziet moslims als migranten, niet als Nederlandse burgers, aldus Köktas. ‘Als Schoof dat akkoord gaat uitvoeren, dan maken wij ons daar zorgen over’, zegt hij tegen ANP.

Toen Schoof Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid was, tussen 2013 en 2018, leden moslims in Nederland onder de verhoging van het dreigingsniveau. NRC onthulde in 2021 dat gemeenten stiekem moskeeën bespioneerden, een onderzoek dat werd betaald door NCTV.  Köktas: ‘Ik weet niet of hij nu extra alert wordt op de moslimgemeenschap. Daarom is onze zorg extra groot.’

Köktas zegt dat CMO in gesprek blijft met de nieuwe regering. ‘Dit is ook ons land, we hebben geen alternatief.’

Oud-politicus Farid Azarkan (Denk) deelt de kritiek van Köktas. Hij gelooft niet dat Schoof de rechtsstaat respecteert. ‘Waar blijkt uit dat hij respect heeft voor de rechtstaat? Vergeten wat zijn rol was in MH17 en het illegaal bespieden van burgers, moskeeën en zelfs politici?’

In de hoedanigheid van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft Schoof forse druk uitgeoefend op het onafhankelijk onderzoek door de Universiteit Twente naar het optreden van de overheid in de nasleep van de ramp met vlucht MH17, die in 2014 werd neergeschoten boven Oekraïne door een Russische buk-raket. Schoof bemoeide zich met alle aspecten van het onderzoek: de offerte, de inhoudelijke focus van het onderzoek en de samenstelling van de begeleidingscommissie. De taak van hem als NCTV omvatte crisisbeheersing, het leiden van de reactie na rampen en het coördineren met diverse overheidsinstanties die bij het proces betrokken waren.

Uit interne documenten, in april 2024 opgevraagd door NRC, bleek bovendien dat Schoof sinds 2014 burgers op social media stiekem heeft gevolgd met nepaccounts. Het zou hier gaan om politieke campagneleiders, religieuze leiders en linkse en rechtse activisten, aldus de krant.

Dick Schoof (1957) was behalve NCTV ook directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en secretaris-generaal van het ministerie van Justitie.

- Advertentie -