De Moslimstudentenvereniging Amsterdam hekelt het ‘disproportionele politieoptreden’ afgelopen maandag tijdens de bezetting van de Roeterseiland-campus van de Universiteit van Amsterdam. Het is volgens de studenten ‘ongehoord’ dat de universiteit de politie op haar eigen studenten heeft afgestuurd. Dat schrijven zij in een persverklaring.
‘We zijn in shock en teleurgesteld dat ons recht tot protest is onderdrukt met politiegeweld’, staat in de verklaring. Uit camerabeelden zou blijken hoe een vreedzaam protest voor de ‘Palestijnse zaak’ met disproportioneel politiegeweld is uiteengedreven.
De moslimstudenten zeggen dat ze ook niet werden beschermd tegen pro-Israëlische ‘provocateurs’. Uit een reconstructie van de Volkskrant blijkt dat die maandag 6 mei met gezichtsbedekkende kleding het kamp met fakkels zijn binnendrongen.
Amnesty International Nederland eist een onderzoek naar het politieoptreden en wil weten waarom de lokale overheid heeft besloten om de protesten van de afgelopen dagen vroegtijdig te beëindigen. De mensenrechtenorganisatie benadrukt dat juist ‘in tijden van maatschappelijke onrust’ het recht op demonstreren ‘essentieel’ is.
‘Onze waarnemers zagen dat de politie woensdag op een aantal cruciale momenten kansen op de-escalatie onbenut liet. Er is onvoldoende onderscheid gemaakt tussen de vreedzame demonstranten en de groep die geweld gebruikte’, aldus Amnesty International Nederland.
Intussen heeft de Erasmus Universiteit de banden met Israëlische universiteiten vrijgegeven, een van de eisen van de pro-Palestijnse demonstranten, die ook willen dat die banden worden verbroken. In Ierland en Spanje ondernemen universiteiten stappen om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Zo verklaart Trinity College in Dublin dat ze de contacten met Israëlische bedrijven die in bezet Palestijns gebied opereren beëindigen.