17.3 C
Amsterdam

Motie PVV Rotterdam: bloemetje voor racistische agenten

Lees meer

De PVV Rotterdam wil dat de gemeenteraad een bloemetje met excuses aanbiedt aan de agenten die zich racistisch uitlieten in een appgroep. Dit staat in een motie die vandaag aan bod komt tijdens de raadsvergadering.

Eind februari werden vijf Rotterdamse agenten schriftelijk berispt vanwege hun uitlatingen in een politie-appgroep. De agenten noemden biculturele Nederlanders ‘kankervolk’, ‘kutafrikanen’ en ‘pauperallochtonen’, op wie ze wilden ‘schieten’. ‘Weer een Turk minder’, werd er gezegd na de moord op het 16-jarige Turks-Nederlandse meisje Hümeyra.

PVV-raadslid Maurice Meeuwissen (foto) benadrukt dat de agenten dagelijks te maken krijgen met agressie en intimidatie, al maanden thuis zitten en een storm van negativiteit over zich heen hebben gekregen. Ook hebben ze excuses aangeboden en achtte het Openbaar Ministerie de gewraakte apps niet strafbaar.

Daarbij is de zaak volgens de PVV een ‘interne aangelegenheid’. Daarom vindt de PVV het een goed idee om als Rotterdamse gemeenteraad ‘excuses met een bloemetje aan te bieden aan betrokken agenten van de bewuste appgroep voor de oneigenlijke politieke inmenging in deze interne politieaangelegenheid’.

De gemeenteraad van Rotterdam zal vandaag onder meer debatteren over de bevindingen van een commissie die in opdracht van de politie de racistische app-uitlatingen heeft onderzocht.

De gemeenteraad is verdeeld over de straf van de agenten. Denk en Nida vinden dat de betrokken dienders alsnog ontslagen moeten worden. Maar volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb verdienen ze een tweede kans, omdat ze hun excuses hebben aangeboden.

- Advertentie -