16.8 C
Amsterdam

Museum in Seattle verwart antizionisme met antisemitisme

Lees meer

Medewerkers van een museum in Seattle (VS) protesteren omdat een van de tentoonstellingen antizionisme met antisemitisme verwart. Zo meldt the New York Times.

De medewerkers van het Amerikaanse Wing Luke Museum in Seattle zijn vorige week de straat opgegaan in een zogenoemde ‘walkout’ onder werktijd. Ze protesteren tegen het feit dat pleiten voor de bevrijding van Palestina en antizionisme door het museum gelijk wordt gesteld met ‘Jodenhaat’. Dit gebeurt volgens hen in de tentoonstelling Confronting Hate Together, die juist gaat over het bestrijden van racisme en antisemitisme.

Medewerkers van het Wing Luke Museum waren in het bijzonder kritisch op een zin in de tentoonstelling dat ‘tegenwoordig Jodenhaat schuilgaat achter antizionisme, met Joden die overal de daden van Israël zouden verdedigen’. De tentoonstelling heeft tot een vertrouwensbreuk geleid en zou het museum in verband brengen met zionisme, stellen ze.

De walkout, waar bijna de helft van het museumpersoneel bij betrokken was (24 personen), begon vorige week woensdag, toen de nieuwe tentoonstelling begon. Sindsdien heeft het museum de deuren moeten sluiten.

Confronting Hate Together

De tentoonstelling Confronting Hate Together is samen met de Washington State Jewish Historical Society ontwikkeld. In de tentoonstelling gaat het om hoe gemeenschappen zich gezamenlijk tegen racisme en antisemitisme kunnen wapenen.

Volgens het protesterende personeel heeft de directie van het museum onvoldoende rekening gehouden met hun zorgen over het gelijkstellen van antizionisme met antisemitisme. De directie is teleurgesteld en ‘wil de dialoog blijvend aangaan’.

Dat het museum de deuren moet sluiten is volgens the New York Times het laatste voorbeeld van hoe culturele instituties in de VS spanningen ervaren vanwege de oorlog in Gaza. Meningsverschillen over hoe het Palestijnse leed en Israëlische gevoeligheden geadresseerd moeten worden hebben onder andere tot ontslagen en censuur van artiesten geleid, aldus de krant.

- Advertentie -